Lõuna-Eestis said ligi 300 roolijoodikut trahvi asemel koolituse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseioperatsioon "Kõik puhuvad".  Foto on illustratiivne.
Politseioperatsioon "Kõik puhuvad". Foto on illustratiivne. Foto: Marko Saarm / Sakala

Lõuna-Eestis määrati tänavu ligemale 300 joobes juhile trahvi asemel liikluspsühholoogiline koolitus. Eneseparandusele suunati Lõuna-Eestis tabatud 294 roolijoodikust 39 Valgamaalt, 26 Võrumaa ja 22 Põlvamaalt

Alates 2016. aasta algusest pakub politsei koostöös liikluskäitumise arenduskeskusega roolijoodikutele võimalust trahvi maksmise asemel liikluspsühholoogiline koolitus läbida – ja seda professionaalide käe all, teatas Lõuna prefektuur.

"Ettepanekut programmis osalemiseks ei tehta aga kõigile alkoholi mõju all tabatud sõidukijuhtidele, vaid inimese sobivus otsustakse politsei valiku ja koolitaja testide põhjal," ütles koolituse politseipoolne eestvedaja Peeter Rehema. "Ümberkasvatamise programmi suunatakse need juhid, kelle joove jääb vahemikku 0,5-1,49 promilli ja keda pole karistatud viimase viie aasta jooksul kriminaalkorras. Näiteks kui inimesel on olnud korduvalt kokkupuuteid politseiga ning eelnev analüüs näitab, et tegu võib olla sügava isiksuse-, tervisehäire või alkoholiprobleemiga, siis kõnealune sotsiaalprogramm neid tõenäoliselt ei aita."

Lõppeval aastal saadeti ainuüksi Lõuna-Eestis sellele koolitusele 294 inimest. Mullu suunati sama projekti raames Lõuna-Eestis liikluspsühholoogilisele koolitusele 253 joobes juhti, kellest 177 selle ka edukalt läbis. Suurem osa sel aastal programmi suunatutest on tänaseks koolituse juba edukalt läbinud, mõnede koolitus veel käib, üksjagu juhte on veel koolitusjärjekorras ning on ka üksikud parandusprogrammist omal soovil loobujaid, kes on võtnud selle asemel kanda neile määratud karistuse.

"Trend on, et enamik koolituse läbinud autojuhtidest vanale halvale teele ei lähe ja peavad koolitust suisa elumuutvaks kogemuseks, uue rikkumise panevad toime üksikud," tõdes Rehema, kes on  veendunud, et antud sotsiaalprogrammis osalemine aitab tunduvalt mõjusamalt muuta inimese hoiakuid kui karistamine.

"Koolitusel tegeletakse inimestega personaalselt keskendudes peaasjalikult konkreetse inimese valupunktile ja seejuures püütakse leida just talle sobivaim kontrollimehhanism alkoholiga ümberkäimisel. Muuhulgas õpetatakse, mil moel kõige tõhusamalt end distsiplineerida ja sedagi, kuidas alkomeetrita arvutada, kui suur joove on inimesel erinevate alkoholikoguste tarbimise järel," selgitas Rehema.

Eneseparandusele suunati Lõuna-Eestis tabatud 294 roolijoodikust 181 Tartumaalt, 39 Valgamaalt, 26 Võrumaa, 22 Põlvamaalt, 16 Jõgevamaalt ja 10 Viljandimaalt.a

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles