Arvamus: Palgavaesuse vähendamise võlu ja valu

Peep Peterson
, ametiühingute keskliidu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Peterson
Peep Peterson Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Palgavaesuse vähendamine oli kolme erakonna põhilubadus 2015. aastal. Ka Rõivase valitsus oli sunnitud madalapalgalistele vastu tulema, leiutades märtsikuise tagasimakse, millest kujuneb vajalik rahasüst paljudele tööinimestele. Maksuvarjamist motiveeris ka see süsteem, aga keegi ei pidanud juurde maksma.

Enamikule inimestest, kes töötavad ühe tööandja juures püsiva palgaga, on sellest aastast rakendunud süsteem lihtne. Korrutad oma brutopalga 12ga, lisad tavapärased preemiad ja vaatad, kas summa mahub 14 400 euro sisse. 1200 eurot kuus on praegune Eesti keskmine palk.

Sel juhul tuleb esitada tööandjale avaldus tulumaksuvaba summa kinnipidamiseks summas 500 eurot kuus. Kui summa tuleb piiri peale, tasub silmas pidada võimalust, et palk võib aasta jooksul tõusta. Sellest tuleb lähtuda ka avalduse esitamisel või mitteesitamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles