Tubli töö noortega toob tunnustuse

Sirje Lemmik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga Avatud Noortekeskuse noorsootöötaja Dea Margus
Valga Avatud Noortekeskuse noorsootöötaja Dea Margus Foto: Sirje Lemmik / Lõuna-Eesti Postimees

Haridus- ja teadusministeerium koostöös Eesti noorsootöö keskusega tunnustab igal aastal üleriigiliselt noorsootöö valdkonna parimaid tegijaid, isikuid ja organisatsioone, kes on panustanud noorsootöösse, valdkonda edendanud, algatanud uusi tegemisi ja mõjutanud valdkonna arengut kohalikul, maakondlikul või üleriigilisel tasandil.

Juba eeloleval reedel kuulutatakse välja üleriigilise noortevaldkonna tunnustuskonkursi võitjad. Nominentide hulgas on ka mitmed Lõuna-Eesti keskused, organisatsioonid ja omavalitsused.

Alljärgnevalt on nominente ENTK kodulehel iseloomustatud alljärgnevalt:

Aasta noortekeskus:

Võru noortekeskus

Võru noortekeskuse eesmärgiks on noorte kaasamine ja toetamine nende ideede elluviimisel. Oma ettevõtlikkuse ning sooviga Võru linna noortele midagi uut pakkuda on noortekeskus eeskujuks tervele piirkonnale.

Koostööd tehakse mitmete linna- ja maakonnasiseste ürituste korraldamisel, samuti toimub mobiilne noorsootöö. Noortekeskuse meeskond käib regulaarselt nii linna kui ka naabervalla koolides erinevate aktiivsete tegevustega vahetunde sisustamas.

Viimase aasta jooksul on Võru Noortekeskuse uuenenud meeskond jäänud silma positiivsete muutustega. 2017. aasta jooksul algatati mitmeid erinevaid projekte, mille kaudu on noortekeskus muutunud nähtavamaks, innovaatilisemaks ja atraktiivsemaks. Näiteks valmis projekti «Võru Noortekeskus vabatahtliku koostöö tulemusena nähtavaks ja atraktiivseks» käigus puidust element, mille kujundasid noored ise ja mis teeb noortekeskuse linnaruumis silmapaistvamaks.

Valga avatud noortekeskus

Valga Avatud Noortekeskuses leiavad omale tegevust paljud linna noored
Valga Avatud Noortekeskuses leiavad omale tegevust paljud linna noored Foto: Sirje Lemmik / Lõuna-Eesti Postimees

Valga avatud noortekeskus on viimastel aastatel tugevalt panustanud noorte arengusse ja pakkunud noortele võimalusi, et nende ideid ellu viia. Samuti on noortekeskusesse loodud võimalusi, et noored saaksid oma vaba aega sisukalt veeta. Näiteks toetab noortekeskus vabatahtlikku tööd ning annab seeläbi noortele võimalusi panustada kogukonda ning saada uusi kogemusi.

Keskus teeb tihedat koostööd politsei, kaitseliidu, koolide ning teiste noortega tegelevate asutustega. Lisaks panustab noortekeskus suuresti just probleemkäitumisega noorte arengusse, toetades neid läbi mitteformaalse hariduse.

Alates 1. veebruarist 2017 tegutseb Valga avatud noortekeskus Valga linnavalitsuse hallatava asutusena, tänu millele on noortekeskus saanud uue hingamise ja sisu. Keskus on kujunenud märkimisväärsele hulgale noortele oluliseks kohaks nende igapäevases elus.

Aasta kohalik omavalitsus:

Võru linn

Võru linn püüab olla lastesõbralik.
Võru linn püüab olla lastesõbralik. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane

Võru linnavalitsus on teinud viimastel aastatel jõulisi samme, et muuta Võru linn võimalikult lastesõbralikuks. Haridusasutuste korrastamise kõrval on linn väga palju panustanud linnaruumi arendamisse, et oleks piisavalt rohealasid, kergliiklusteid ning mänguväljakuid.

2017. aastal paistis Võru linn silma kahe olulise sündmusega. Üks neist oli Võru linnavalitsuse korraldatud lastefestival, kuhu oli kaasatud palju erinevaid organisatsioone ning toimusid paljud töötoad, tegevused, laadad, esinemised ja võistlused. Programmi koostamiseks kogus linnavalitsus mõtteid lastelt ja noortelt. Teise oluline sündmus oli Eestis ainulaadse betoonist rulapargi valmimine. Ka selle ettevalmistusse, kavandamisse ja rajamisse olid noored aktiivselt kaasatud.

Võru linn on heaks eeskujuks teistele selles osas, et uue arengukava koostamisel on olulise sihtgrupina välja toodud just noored ja lapsed. Noorsootöö ei asu arengukavas ühe või paari lausena arengukava kultuuri või hariduse peatükis, vaid noortel on oma programm ja noorte heaolu soovitakse uurida ning ühiselt nendega linnaelu planeerida.

Rõuge vald

Rõuge vald on pälvinud laialdaselt tuntust noorte tegevust väärtustava ja toetava omavalitsusena, olles noorsootöösse panustanud juba viimased 20 aastat. Tänu oma pikaajalisele edukale tööle on Rõuge valla poole pöördunud nii oma maakonna kui ka naabermaakondade vallad, et saada nõu ja abi noorsootöö kujundamisel.

Rõuge valla noortesõbralik kuvand ahvatleb noori peresid paikseks jääma ning meelitab rahvast juurde ka kaugematest paikadest. Suure panuse sellise atmosfääri kujunemisse on andnud just noorte kaasamine, mida valla juhid on teinud nii kohalike arengukavade koostamisel kui ka kohalikku elu puudutavate küsimuste aruteludel. Näiteks kohtuvad vallajuhid noortega kord kuus, et kõik päevakajalised punktid noortega läbi arutada.

Rõuge noored on saanud osaleda valla juhtimises kõikidel eelnevatel aastatel ja ka uue valla loomise valguses, kus uue vallavolikogu töös osaleb kolm noorsootööga seotud spetsialisti. Valla soov teha koostööd noorsootöö valdkonna tegijatega on võimaldanud hoida piirkonna noored aktiivsena, motiveerituna ja kodukohta hoidvana.

Aasta noorteühing või organisatsioon:

MTÜ Vabadussport

Värskas üles kasvanud kolmel noormehel tekkis ühine huvi parkuuri vastu, kuid mitmeid aastaid minimaalsetes tingimustes treenimine ei võimaldanud kuigi kiiret arengut. See olukord pani poiste loovuse tööle ja kooli huvijuhi abiga loodi MTÜ, mille kaudu hakati oma unistusi elu viima. Peagi saigi võimalikuks harrastada oma lemmikspordiala selleks sobiva treeningvarustusega.

Nüüdseks on noormehed piirkonnas väga olulised juhendajad, tänu kellele toimuvad Värskas regulaarsed parkuuri ja slackline´i treeningud. Möödunud aastal lisandus noormeeste tegevuste hulka ka kiiking, mida soovitakse piirkonnas jõuliselt edasi arendada.

Lisaks on Vabadusspordi algatanud noored viinud kõikjal Eestis läbi sporditeemalisi töötubasid. Külastatud on noortekeskusi, koole, festivale ja mitmesuguseid noortele suunatud üritusi.

Vabadusspordi noormeeste tegevus on loonud piirkonda väga atraktiivse vaba aja veetmise võimaluse, mille kaudu on suudetud liikuma ja tegutsema panna ka need noored, kes ei osale huvikoolis ega kuulu spordiringidesse.

Võru noortekeskuse noorteaktiiv

2017. aastal korraldas Võru noortekeskuse noorteaktiiv Võrumaa noortekonverentsi, tuues kokku ligi 200 noort. Konverents keskendus just noortelt endilt tulnud mõtetele ja muredele, pannes noored nõnda mõtlema ja kaasa rääkima.

Võru noortekeskuse noorteaktiivi liikmed näitasid konverentsi korraldades, et kuigi kogemusi võib vähe olla, on heade ideedega võimalus midagi suurepärast ära teha. Julgete ja ettevõtlike noortena võtsid aktiivi liikmed ette väga suure ülesande ja said sellega suurepäraselt hakkama. Sellega on nad olnud eeskujuks mitte ainult Võru linna ja valla, vaid kogu maakonna noortele.

Samuti on aktiiv löönud kaasa mitmetel teistel noortekeskuse ja linna üritustel ning  tegevustes. Kuigi tegemist on alles 2017. aastal alustanud noortegrupiga, on nad juba andnud olulise panuse noorte kaasamise arendamiseks oma kogukonnas ning jätnud jälje oma kodulinna ja -valda.

Välja kuulutatakse võitjad allajärgnevates kategooriates: aasta noortelaager, aasta toetaja noorsootöös,  aasta huvikool, aasta osaluskogu ja õpilasesindus, aasta noorsootööühing, aasta tegu noorsootöös,  aasta noortekeskus, aasta noortemalev, aasta kohalik omavalitsus, pikaajaline panus noortevaldkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles