Suri Janno Reiljan

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme saadetakse poliitik ja majandusteadlane Janno Reiljan viimsele teele.
Homme saadetakse poliitik ja majandusteadlane Janno Reiljan viimsele teele. Foto: Peeter Langovits

Teisipäeval, 23. jaanuaril lahkus meie hulgast 66aastasena poliitik ja majandusteadlane Janno Reiljan. Tema ärasaatmine toimub Tartu Ülikooli aulast 1. veebruaril kell 11.

Janno Reiljan sündis Rõuge vallas Pärlijõel 8. oktoobril 1951. aastal ja lõpetas 1970.a. Võrus Kreutzwaldi nimelise keskkooli. Tartu Ülikooli lõpetas ta 1975.a. majandusküberneetika erialal cum laude. Ta kaitses kandidaadikraadi Moskva ülikoolis 1980.a., doktorikraadi Tartu Ülikoolis 1991.aastal ja seejärel täiendas end Bonnis, Kielis, Münsteris, Bostonis ja mujal.

Ta oli pikaajaline Tartu Ülikooli majandusteaduskonna õppejõud, töötades viimati 2015.–2016. aastal välismajanduse professorina ja olles pärast seda emeriitprofessor.

Aastatel 1999–2007 oli ta välismajanduse õppetooli erakorraline professor ning pärast seda 2014. aastani riigimajanduse õppetooli professor.

Aastatel 1993–1996 töötas Reiljan Tartu Ülikooli majandusteaduskonna dekaanina ning oli seejärel kolm aastat samas arendusprodekaan.

Pikalt Eestimaa Rahvaliitu kuulunud Reiljan oli 1999.–2007. aastal Riigikogu IX, X ja XI koosseisu liige.

2006. aastal omistati talle eduka teadustöö eest Valgetähe ordeni IV klassi teenetemärk.

Tartu ülikooli majandusteaduskond mälestab ja meenutab Reiljanit kui kauaaegset majandusteadlast, riigimeest, kolleegi ja sõpra:

Professor Reiljan andis hindamatu panuse TÜ majandusteaduskonna uuendamisse 1990. aastate alguses võttes vastutuse dekaanina ja seejärel arendusprodekaanina. Sellest ajast on pärit paljud teaduskonna tegevuse aluspõhimõtted. Juhina rõhutas ta rahvusvahelist avatust kui kvaliteetse hariduse alustala, kuid tähtsustas ka eesti keelt teaduskeelena. Janno Reiljan käivitas eestikeelsete majandusõpikute sarja, milles tänaseks on ilmunud üle 100 õpiku. Pidades väga oluliseks tööd magistrantide ja doktorantidega algatas ta suvekoolide traditsiooni, et noori inimesi kokku tuua ja motiveerida teadusega tegelema.

Janno Reiljan osales aktiivselt Eesti riigi taasrajamisel, töötas 1992.a. peaministri nõunikuna ja oli Riigikogu IX, X ja XI koosseisu liige. Olles elupõlise võrokesena läbi proovinud kõik maatööd, võitles ta Eesti maaelu ja -rahva püsimise ja edenemise eest.

Lõpuks võitis soov ülikoolis töötada, teadust teha ja noori õpetada, mis tõi ta 2007. aastast tagasi majandusteaduskonda. Kolleegidena tundsime rõõmu, et ta panustas taas teaduskonna ellu silmapaistva professorina kuni emeriteerumiseni aastal 2016.

Jannot iseloomustas tugev veenmisvõime, mille abil suutis ta juhendada ja võita ülikoolile palju noori, kellest on kasvanud dekaane, professoreid, õppejõude ja teadureid ning Eesti riigile kõrgeid ametnikke ja tublisid ettevõtjaid.

Janno töötas äärmiselt põhjalikult ja nõudis seda ka teistelt. Ta vihkas rumalust ja astus selle vastu ka tormiliselt välja. Janno oli väga elurõõmus inimene, kes oskas ka kõige lihtsamates sõnavõttudes humoorikalt sõnu ritta seada ning laulu üles võtta.

Innustagu tema elurõõm ja sihikindlus meid kõiki tema algatatut edasi viima.

Janno Reiljani ärasaatmine toimub Tartu Ülikooli aulast 1. veebruaril 2018 kell 11.00.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles