Peaminister Põlvas: piirilepingu sõlmimine on Vene poole teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Jüri Ratas ütles täna Põlva Vabadussamba juures peetud mälestusüritusel, et ainult tänu meie julgete esivanemate panusele saame tähistada Tartu rahu 98. aastapäeva ning peagi ka Eesti Vabariigi juubelit.      

Ratase sõnul kestab Eesti Vabariik 100 programm märgiliselt just 2. veebruarini 2020, mil möödub sajand Tartu rahulepingu allkirjastamisest. «Selle ajaloolise lepingu roll meie omariikluse loos on hindamatu.»

Tema sõnul tuleb austada Eesti vapraid sõjamehi, kes seisid meie iseseisva riigi eest Vabadussõjas, samuti kõiki, kes neid selles võitluses toetasid. «Eestimaa meeste ja naiste kangelasteod jäävad meiega igavesti. Loomulikult peame väärika mälestushetke langenute auks ja täname neid suurima ohvri eest, mida inimene saab oma kodumaale tuua.»

Kuna Tartu rahuga pandi paika ka piir Eesti ja Venemaa vahel, küsis Lõuna-Eesti Postimees peaministrilt ka seda, millal saab Venemaaga piirlepe sõlmitud.

"See on hea küsimus," vastas peaminister Ratas. "Ma loodan, et Venemaa Föderatsioon soovib samuti piirelepet nagu meiegi. Mu tunnetus ütleb, et Riigikogu on selleks valmis, kuid see samm ei ole praegu meie teha – see samm on Vene poole teha."

2. veebruaril 1920 kirjutati Tartus alla rahulepingule Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel. Tartu rahuga lõpetati Vabadussõda ja Venemaa tunnustas tingimusteta ja igaveseks Eesti Vabariigi iseseisvust. Rahuleping vormistas Eesti täieliku võidu Vabadussõjas ning oli esimeseks suureks saavutuseks noore riigi välissuhtluses.

Kuigi plaani kohaselt pidid peaminister Jüri Ratas ja justiitsminister Andres Anvelt täna külastama ka idapiiri ehitust, jäi see tegemata. Nimelt ei võimaldanud ilmaolud kopteriga vaatluslendu teha ja piiriehitusega tutvumine lükkus edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles