Gripi kõrgaeg jõudis kätte

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripp on raske haigus ja sunnib pahatihti voodisse jääma. Foto on illustratiivne.
Gripp on raske haigus ja sunnib pahatihti voodisse jääma. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Terviseamet annab teada, et aasta algusest alanud grippi haigestumise kasv on jõudnud aasta 5. nädalaks märkimisväärse haigestumuse tõusuni. Kõikide ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu vajas möödunud nädalal arstiabi 6188 inimest, haigestunute üldarv kasvas 33 protsendi võrra.

Gripitaoliste haigestumiste arv kasvas eelmisel nädalal 65 protsendi võrra, mis näitab, et gripi kõrghooaeg on käes. Grippi haigestumise intensiivsust saab hinnata keskmiseks ning gripilevikut laialdaseks. Haigestumus on jätkuvalt tõusutrendil.

Keskmine haigestumus Eestis 100 000 elaniku kohta oli 470,3. Keskmisest oluliselt suurem oli viirusnakkustesse haigestumus Põlvamaal, Tallinnas, Harju-, Tartu- ja Jõgevamaal.

Haigestunute hulgas on enim kuni viieaastaseid lapsi, kuid haigestunute juurdekasv toimub kõikides vanusrühmas.

5. nädalal kinnitati laboratoorselt 367 gripiviirust, neist 69 olid A- ja 298 B-gripiviirused. Täpsemalt määratleti seitse A-gripiviirust, nendest 4 olid A gripiviiruse alatüübid A(H1N1)pdm ja 3 (H3N2). Kõikidest hingamisteede viirusnakkuste tõttu laborisse saadetud positiivse kinnituse saanud proovidest 72 protsenti moodustasid gripiviirused.

Hetkel ringleb Eestis üheaegselt kolm gripi viiruse tüüpi: A-gripiviiruse alatüüp A(H1N1), B gripiviirus ja A- gripiviiruse alatüüp H3N2. Endiselt domineerib B-gripiviirus, millega on seotud grippi haigestumine eeskätt Lõuna-Eestis.

Terviseametile laekunute andmete põhjal  on sel hooajal gripi tõttu intensiivravi vajanud 31 inimest vanuses 47  – 92 eluaastat, neist 29 kuulus riskirühmadesse. Gripist tingitud tüsistuste tõttu on surnud 12 inimest. Kõik kuulusid riskirühmadesse, keegi ei olnud vaktsineeritud. Sel hooajal on intensiivravi osakonda sattunud kuus inimest hooldekodudest, neist kolm suri.

Amet tuletab meelde, et gripp on tõsine haigus, seega soovitatakse haigena püsida haigena kodus. Teiste inimeste säästmiseks tuleks katta köhides ja aevastades suu. Hoia haigega vahet, soovitatavalt vähemalt meeter ja pese tihti käsi. Tee seda korralikult, pesemata kätega hoidu näopiirkonna puudutamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles