Pühajärve parima maalija sünnist möödub sajand

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Otepää vald

Esmaspäeval möödub sada aastat maalikunstnik Johannes Uiga sünnist, keda peetakse üheks hinnatuimaks Pühajärve maalijaks.

Johannes Uigat on õigusega nimetatud Pühajärve maalijaks. Kuigi ta maalis ka mujal Eestis ning töötas ateljees aktimaalide ja natüürmortide kallal, oli meister kiindunud just Pühajärve ümbrusesse.

12. veebruaril kell 17 tähistatakse Otepää kultuurikeskuses Johannes Uiga sünniaastapäeva, kus kunstnikust räägivad kunstiteadlased Enrico Talvistu ja Mare Joonsalu, musitseerib Varju Teder, teatas vallavalitsus.

Johannes Uiga sündis 12. veebruaril 1918 Tartus, olles neljast vennast kõige vanem. Tema isa, Johannes-Eduard  tegeles kevadel kalapüügiga, suvel pidas talu, talvel lõikas jõel jääd. 1937. aastal astus Uiga kõrgemasse kunstikooli „Pallas“.  Hiljem,  õppides Tartu riiklikus kunstiinstituudis, viisid suvelaagrid kunstniku Pühajärvele. 

Otepäälased mäletavad Johannes Uigat kui kunstnikku, kes maalis Pühajärvel kabiiniga paadis. Pühajärve ümbruses valmis kõige arvukam ja kahtlemata ka kõige parem osa tema loomingust.

Johannes Uiga suri 1998. aastal 23.oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles