Väikeste elektritootjate hulk rühib ülesmäge

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuni 200 kW nimivõimsusega väike- ja mikrotootjatest on 85% päikeseenergial põhinevad elektrijaamad.
Kuni 200 kW nimivõimsusega väike- ja mikrotootjatest on 85% päikeseenergial põhinevad elektrijaamad. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eelmise aasta lõpuks oli Elektrilevi võrguga liitunud 1113 elektri väike- ja mikrotootjat, mis on ligikaudu 35 protsendi võrra rohkem kui aasta varem.

Hoogustuvat hajaenergeetika trendi iseloomustab ka näitaja, et mullu nende tootjate poolt võrku antud energiakogus 194 000 MWh on üle 4 korra suurem kui kolm aastat tagasi. Nüüdseks saab iga kümnes Elektrilevi võrgus olev tarbimiskoht elektri väiketootjatelt.

Elektrilevi OÜ kommunikatsioonispetsialist Peeter Liik täpsutas, et Võrumaal on väikeseid elektritootjaid 54, Põlvamaal 48 ja Valgamaal 31.

Kuni 200 kW nimivõimsusega väike- ja mikrotootjatest on 85% päikeseenergial põhinevad elektrijaamad. Kui arvestada, et keskmine kodumajapidamine tarbib aastas 3000 kWh elektrit, siis toodavad väike- ja mikrotootjad elektri tinglikult ligikaudu 65 000 majapidamisele, mis on ligikaudu kümnendik kõikidest tarbimiskohtadest Elektrilevi võrgus.

2017. aastal lisandus väikeseid elektritootjaid Elektrilevi võrku 287, 2016. aastal oli uusi liitujaid 225.

Elektrilevi liitumiste tootejuht Kaija Vill tõdes, et elektrivõrgu roll muutumas: selle peamine funktsioon pole enam üksnes elektrienergia kohale toomine, vaid garantii ja turvalisuse pakkumine juhuks, kui päike ei paista ja tuul ei puhu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles