Rendile antakse üle 1600 hektari maatükke

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK looduskaitseosakonna juhataja Kaupo Kohvi sõnul on tööde loetelu poollooduslike koosluste taastamiseks ja hooldamiseks mitmekesine.
RMK looduskaitseosakonna juhataja Kaupo Kohvi sõnul on tööde loetelu poollooduslike koosluste taastamiseks ja hooldamiseks mitmekesine. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) annab sel kevadel poollooduslike koosluste taastamiseks ja hooldamiseks valikpakkumiste korras kasutusse üle 1600 hektari maatükke, mis vajavad järgnevatel aastatel eripalgelisi taastamis- ja hooldustöid.

Keskus rendib enda hallataval maal asuvaid poollooduslikke kooslusi hooldajatele, kes soovivad anda oma panuse unikaalsete looduskoosluste säilimisse.

RMK looduskaitseosakonna juhataja Kaupo Kohvi sõnul on tööde loetelu poollooduslike koosluste taastamiseks ja hooldamiseks mitmekesine.

«Niidukoosluste taastamiseks võib olla vajalik nii raie, kändude freesimine, mätaste, pilliroo ja juurevõsude purustamine. Aladel, mille hoolduskõlbulikuks muutmiseks on vajalik suuremahulisem raie, võtab RMK kohustuse see ise teostada. Juba taastatud aladel tuleb loomi karjatada või heina regulaarselt niita ja ära vedada,» loetles Kohv.

Tulenevalt asukohast võivad looduslikud tingimused mõnel aastal ka takistada alade hooldamist. Näiteks tuli eelmisel aastal sademete rohkusest põhjustatud pehme pinnase või üleujutuste tõttu mitmetes piirkondades taastamis- ja hooldamistööd tegemata jätta.

Maade kasutusse andmist korraldab RMK looduskaitseosakond. Sel nädalal avalikustatud esimene valikpakkumine sisaldab üle 570 hektari Harju, Ida-Viru, Järva, Jõgeva, Lääne-Viru, Pärnu, Rapla, Tartu, Valga, Viljandi ja Võru maakonnas paiknevaid maid.

Järgmisel nädalal avalikustatav teine valikpakkumine hõlmab ligikaudu 1000 hektarit peamiselt Lääne, Saare ja Hiiu maakonnas asuvaid maatükke. Vajadusel toimub kolmas valikpakkumine aprillis.

Kõige rohkem antakse sel aastal kasutusse ranna- ja luhaniite, loopealseid, aga ka näiteks 165 hektarit puisniite ja -karjamaid.

Eelistatud on eelkõige konkreetset maatükki seni hooldanud isikud. Teises järjekorras antakse eelistus maatükiga külgneva maa kasutajatele. Kuna poollooduslike koosluste hooldamine ei ole tavapärane majandustegevus, siis maade kasutusse andmisel turuhinnast lähtuvat alghinda ei määrata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles