Vana mõisa moonakamaja muutus veinitalu südameks

  • Veinitalu esimese ametliku tooteni jõudis paar läinud aasta jõulude eel.
  • Maris Kivistiku sõnul on veini tegemine põhimõtteliselt üks suur keemia.
  • Aktsiisipoliitika ei kutsu veini tootma.

Maris ja Mati Kivistikul on põhjust klaase kokku lüüa: vabariigi aastapäevaks valmistatud partii rabarberi-vahuveini müüdi kiiresti maha, andes põhjuse lootusrikkalt tulevikku vaadata.

FOTO: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuulsale von Maydellide aadlisuguvõsale kuulunud Uue-Saaluse mõisa moonakamajas läks eelmisel aastal käima töö, mille järgi võiks seda kohta kutsuda ka Võrumaa esimeseks veinimõisaks. Pererahvas ise nimetab end siiski tagasihoidlikult veinitalunikeks.

Võru külje all Kose alevikus korteris elanud bioloogid Maris ja Mati Kivistik jõudsid 2016. aastaks oma eluga punkti, mis näis nõudvat muutusi. «Lapsed said suureks, üks etapp sai läbi ja siis vaatasime, et see maja vajab remonti,» räägib Maris Kivistik veinitalu avaras külalistetoas, mille akendest avaneb vaade järvesilmaga kaunistatud Haanjamaa loodusele.

See endine Uue-Saaluse mõisa moonakamaja nõudis pererahvalt kas remonti või ähvardas osaliselt ümber kukkuda. Kuna ehitus oli muutunud möödapääsmatuks, kaaluti võimalusi, kuidas hoone tagasi teenima panna.

Tagasi üles