Vana mõisa moonakamaja muutus veinitalu südameks

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris ja Mati Kivistikul on põhjust klaase kokku lüüa: vabariigi aastapäevaks valmistatud partii rabarberi-vahuveini müüdi kiiresti maha, andes põhjuse lootusrikkalt tulevikku vaadata.
Maris ja Mati Kivistikul on põhjust klaase kokku lüüa: vabariigi aastapäevaks valmistatud partii rabarberi-vahuveini müüdi kiiresti maha, andes põhjuse lootusrikkalt tulevikku vaadata. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuulsale von Maydellide aadlisuguvõsale kuulunud Uue-Saaluse mõisa moonakamajas läks eelmisel aastal käima töö, mille järgi võiks seda kohta kutsuda ka Võrumaa esimeseks veinimõisaks. Pererahvas ise nimetab end siiski tagasihoidlikult veinitalunikeks.

Võru külje all Kose alevikus korteris elanud bioloogid Maris ja Mati Kivistik jõudsid 2016. aastaks oma eluga punkti, mis näis nõudvat muutusi. «Lapsed said suureks, üks etapp sai läbi ja siis vaatasime, et see maja vajab remonti,» räägib Maris Kivistik veinitalu avaras külalistetoas, mille akendest avaneb vaade järvesilmaga kaunistatud Haanjamaa loodusele.

See endine Uue-Saaluse mõisa moonakamaja nõudis pererahvalt kas remonti või ähvardas osaliselt ümber kukkuda. Kuna ehitus oli muutunud möödapääsmatuks, kaaluti võimalusi, kuidas hoone tagasi teenima panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles