Valgas põimuvad dokumentaalne materjal ja väljamõeldis

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Teatri lavastus «La h us»
Rakvere Teatri lavastus «La h us» Foto: Siim Vahur

Täna õhtul näeb Valgas stsenaristi ja näitekirjaniku Liisi Rohumäe kirjutatud näitemäng «LA H US», mille on lavastanud Üllar Saaremäe. Näidend valmis Estonian Studies Centre / VEMU (Toronto) tellimusena kingitusena Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks.

Laval on lausa kaks Valgamaalt pärit näitlejat: pea kogu nooruse Otepääl veetnud Toomas Suuman ja Karula kandist pärit ning Valga gümnaasiumi lõpetanud Imre Õunapuu. Lisaks nendele ka Tiina Mälberg ja Grete Jürgenson.

Lugu räägib vabadusest piiri sees ja piiri taga ning annab linnulennulise ülevaate väliseestlastest ja nende  suhtlusest kodumaaga. Näidend koosneb kahest osast, mis omavahel põimunud: dokumentaalsest ja fiktiivsest.

Autorile on oluline lasta rääkida pärisinimestel oma lugu ja selleks pakkis Rohumäe kaks aastat tagasi kohvrid ja läks kuuks ajaks Kanadasse Torontosse. Ta tegi loo valmimiseks tööd Torontos asuvas Tartu kolledži raamatukogu arhiivis. Samas kohas, kus toimub näidendi tegevus. Sealsetes arhiivides süüvis ta Kanada eestlaste lugudesse ning lisaks viis läbi umbes 15 intervjuud, mille katked kõlavad lavastuses muutmata kujul.

Fiktiivse loo puhul pidas autor oluliseks, et see ei jääks vaid minevikku, vaid oleks seotud ka tänapäevaga. Rohumäe sõnul on see kui vedur, mis viib meid läbi ajastute.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles