Alates teisest lapsest saab perehüvitisi taotlust esitamata

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise ja järgneva lapse sünni korral saadab amet vastavalt rahvastikuregistri andmetele lapsevanemale kirja, kus küsib tema nõusolekut perehüvitise saamiseks juba varem esitatud taotluse alusel. Foto on illustratiivne.
Teise ja järgneva lapse sünni korral saadab amet vastavalt rahvastikuregistri andmetele lapsevanemale kirja, kus küsib tema nõusolekut perehüvitise saamiseks juba varem esitatud taotluse alusel. Foto on illustratiivne. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Sotsiaalkindlustusamet määrab aprilli algusest lapsevanematele, kellele eelmise lapse eest on perehüvitisi makstud, uue lapse sünni korral toetused taotlust esitamata.

Ameti perehüvitiste talituse juhi Katrin Maiste sõnul on see oluline, et ameti teenused muutuksid inimestele lihtsalt ja taotlustevabalt kättesaadavaks. «Inimene ei peaks teenuste saamiseks korduvalt esitama kord juba riigile või kohalikule omavalitsusele esitatud andmeid.»

«Teise ja järgneva lapse sünni korral saadab amet vastavalt rahvastikuregistri andmetele lapsevanemale kirja, kus küsib tema nõusolekut perehüvitise saamiseks juba varem esitatud taotluse alusel,» selgitas Maiste.

Teavitus saadetakse mõlema vanema e-posti aadressile ja nõusoleku sellele peab andma vähemalt üks vanematest hiljemalt 6 kuu jooksul pärast lapse sündi. Nõusoleku saamisel määrab amet vanemale ettenähtud perehüvitised ja maksab toetused. Vanemale saadetakse hüvitiste määramise kohta otsus e-posti aadressile. Sellega on võimalik tutvuda ka riigiportaalis eesti.ee.

«Meil ei ole veel võimalik teenust sellisel kujul pakkuda esmakordselt lapsevanemateks saavatele peredele ja kärgperedele,» rääkis Maiste. Kuid ta lisas, et perehüvitiste teenus areneb pidevalt ning õige pea saab amet hakata mugavamat teenust pakkuma kõikidele peredele.

Sotsiaalkindlustusamet piloteeris uut moodi teenust eelmise aasta lõpust selle alguseni. «Testperioodi põhjal võime öelda, et perehüvitiste süsteemi muudatuse on kliendid hästi vastu võtnud ja teenus saab positiivset tagasisidet,» rõõmustas Maiste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles