Mulgimaal tuleb Mulgi korbi päev

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAKALA01:   : VILJANDI, EESTI, 06mar09
"Sakala" ja Euroopa Parlamendi Eesti infob
SAKALA01: : VILJANDI, EESTI, 06mar09 "Sakala" ja Euroopa Parlamendi Eesti infob Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolmapäeval, 25. aprillil saab Mulgimaal teoks Mulgi korbi päev, mil toimuvad korbi valmistamise õpitoad ja toimub enam kui saja-aasta eest Marie Sapase poolt välja antud koka- ja retseptiraamatu uustrüki esitlus.

Päev väärtustab toidupärandit, misläbi kaitseb vanaemadeaegseid toidutraditsioone ja annab edasi oskusi ja teadmisi järgmistele põlvkondadele.

Iga piirkonna toidulaud peegeldab oma traditsioone, kombeid ja võimalusi.  Mulgimaa võib siinkohal küll uhkust tunda. Mulkide vanemad toidud on pea iga eestlase toidulaual ka täna.

19. sajandi teisel poolel algas aktiivne talude päriseksostmine ning seoses sellega algas ka mulkide mujale elama asumine, kaasa viidi oma traditsioonid ja tavad.

Mulgi korpide valmistamise tava on püsinud tänapäevani ja see on kantud  ka Eesti vaimse pärandi nimistusse. Kui algselt oli mulgi korbi täidiseks just pudrud -- ennekõike mannapuder ja kartulipuder, siis kaasajal kasutatakse täidiseks rohkem kas magusat või soolast köömnetega või rosinatega kohupiima. Nii vanaemadeaegseid kui moodsamate maitsetega korpe tehaksegi Mulgi korbi päeval 25. aprillil Mulgimaa erinevaid paigus.

Mulgi korbi päeval toimuvadki õpitoad algusega kell 2 p.m. üle Mulgimaa kaheksas kohas: Tarvastu käsitöökoda, Lilli külamaja, Tuhalaane külamaja, Ala rahvamaja/Mulgimaa kogukonnaköök, Uue-Kariste rahvamaja, Mulgi Ukuvakk/Abja noortekeskus, Karksi-Nuia kultuurikeskus, Abja Päevakeskus. Õpitoas osalemiseks on vajalik eelnev registreerumine, osalemise tasu on kolm eurot.

Mulgi korpe saab mekkida ja kaasa osta Popsi köögist Abjas, Heimi kohvikus Karksi-Nuias, Mäe-Kojas Riidajas ja Tõrva Kesklinna kohvikust.

Päeva lõpetab kell 16 õhtul Tarvastu käsitöökojas enam kui saja-aasta eest Marie Sapase poolt välja antud koka- ja retseptiraamatu (esmatrükk 1911) uustrüki esitlus. Kaarnakiwi kirjastus Kalle Gastoni eestvedamisel on seda kokaraamatut tutvustanud nii: „See on omaaegse Mulgi taluperenaise ja koolijuhataja Marie Sapase kokaraamat taimetoitudest. Lugedes raamatu sissejuhatavaid osi ja retsepte, imestasin kuivõrd kaasaegsena mõjub see, veidi üle sajandi vanune tekst tänapäeval."

Mulgi Kultuuri Instituut korraldab 2018. aastal neli Mulgi toidu päeva. Mulgi kapsa päevast veebruaris võttis osa 20 asutust ja organisatsiooni. Mulgi kama päev toimub 18. augustil ja Mulgi pudru päev 3. oktoobril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles