Siil tuleb Valga linna okkaid näitama

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese jalaväebrigaadi lõpurivistus kaitseväe mullusel suurõppusel Siil, mille lööklauseks oli «Iga okas loeb!»
Esimese jalaväebrigaadi lõpurivistus kaitseväe mullusel suurõppusel Siil, mille lööklauseks oli «Iga okas loeb!» Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Reede õhtul võib Valgas ja selle lähiümbruses märgata tavapärasemast suuremat kaitseväe tehnika ja isikkoosseisu liikumist. See on seotud suurõppusega Siil.

Taktikaliste tegevustega alustavad kaitseväelased Valgas reede õhtul, kui linna kaitsvad üksused hakkavad tegema ettevalmistusi lahingutegevuseks, hõivates õppuse tarbeks valitud objekte ning rajades nende kaitseks tõkkeid, andis teada Rein Säinas meediaoperatsioonide keskusest.

Laupäeva esimestel tundidel saabuvad linna ründavate üksuste luurajad. Kuigi nende eesmärk on vastase tuvastamine kaitsjatega kontakti sattumata, ei ole välistatud väiksemad tulekontaktid. Seega võib kosta üksikuid laske.

Kella seitsmest hommikul hakkavad Valka jõudma ründava poole põhijõud. Sellega algab lahingutegevuse aktiivne faas õppuse objektidel ning transiittsoonis. Põhiline tegevus on koondunud Võru ja Tartu maanteele ning Tambre teele.

Peamised õppelahingute võimalikud kontakti tekkimise kohad on Võru, Saviaugu, Viadukti, Karja, Metsa, Tartu, Pikk, Lühike, Transpordi ja Viljandi tänav. Seal võivad olla ka mehitatud kontrollpunktid, mis reguleerivad liiklust vastavalt vajadusele. Lisaks võib tavapärane olukord olla häiritud nende tänavatega piirnevatel teedel.

Õppusel Siil osalevad 1. ja 2. jalaväebrigaadi, Kaitseliidu ning liitlasvägede üksused. Kaitseväelased kasutavad õppelahingutes kuni 7,62 mm kaliibriga käsitulirelvi, kuni 12,7 mm kaliibriga kuulipildujaid, soomukeid (PASI tüüpi), jalaväelahingumasinaid (CV-90 tüüpi) ning Challenger 2 lahingutanke.

Õppelahingutes kasutatakse vaid imitatsioonivahendeid: paukpadruneid, suitsugranaate ja lõhkepakette. Müra ja lõhkejõu poolest on need inimestele ning tehnikale ohutud ka vahetus läheduses. Õppus ise ei kujuta ohtu, kuid korraldajad paluvad inimestelt mõistvat suhtumist, samuti palutakse mundrimehi ja nende tegevust mitte segada.

Ühtlasi panevad korraldajad kõigile südamele, et kui keegi leiab õppuse alalt eseme, mille puhul tekib kahtlus, et tegu võib olla millegi ohtlikuga (näiteks lõhkemata jäänud lõhkepakett või muu taoline), ei tohi seda kindlasti ise puutuda. Tuleb meelde jätta eseme asukoht ja teavitada sellest kaitseväelasi või kaitseliitlasi või helistada telefonil 112.

Imitatsiooni- ja lennuvahendid võivad tekitada müra, mistõttu paluvad kaitsevägi ja Kaitseliit õppelahingute piirkonnas hoida mürapelglikud koduloomad siseruumides.

Kel huvi, saab õppelahingut vaatama minna Transpordi tänava lähistele Räni orgu. Seal peaks sündmused arenema hakkama kõige hiljem kella 1-2 paiku pärastlõunal. Lahingutegevuse lõppemise järel saab tutvuda Transpordi tänava äärde kogunenud sõjatehnikaga.

Õppus toob kaasa ajutisi liikluspiiranguid maanteedel ja tänavatel. Avalikku korda tagavad politsei ja Kaitseliidu ühispatrullid. Politsei ja Kaitseliit paluvad seetõttu kõigil kaaskodanikel olla tavapärasest tähelepanelikum ning jälgida liikluskorraldust. Teedel ja tänavatel võib liiklust reguleerida ka sõjaväepolitsei.

Kui õnnetu juhuse tõttu saab kannatada kellegi eraomand – auto, tee, põld, mets või aed –, paluvad kaitsevägi ja Kaitseliit viivitamatult fikseerida vahejuhtum ning võtta ühendust õppuse tsiviil-sõjalise koostöö meeskonnaga, kellega koostöös juhtum lahendatakse.

Korraldajad paluvad inimestel, kelle vara on kahjustada saanud, proovida fikseerida ka kahju tekitaja (auto number, üksuse nimetus, kaitseväelase või kaitseliitlase nimi) ning edastada see info õppuse tsiviil-sõjalise koostöö meeskonnale, kontaktisik on Viljar Kurg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles