Keskväljaku ehitus paljastas keldri koos kauge maa kaubaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitaja kattis keldri liivaga, kuna sinna peale tuleb laste mänguväljak. Arheoloog Peeter Piirits selles traagikat ei näe, kuna selliseid keldreid on hulgaliselt ja ka oluliselt vanemaid.
Ehitaja kattis keldri liivaga, kuna sinna peale tuleb laste mänguväljak. Arheoloog Peeter Piirits selles traagikat ei näe, kuna selliseid keldreid on hulgaliselt ja ka oluliselt vanemaid. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Valga uue keskväljaku ehituse käigus tuli maapinnast välja 19. sajandil ehitatud kelder. Keldri müüridest väärtuslikumaks peab arheoloog kultuurikihti, mis sisaldas nii münte kui välismaiseid piibuvarsi.

Riia tänava ääres asuv kelder on keskväljaku ehitust edasi lükanud. Muinsuskaitseameti soovi tõttu see kaardistati. Keldrit uurinud MTÜ AEG arheoloog Peeter Piirits ütles, et enamik leitud konstruktsioonidest pärineb 19. sajandist. «Üks keldriosadest on kuulunud tõenäoliselt 18. sajandi lõppu. Kelder on suhteliselt võimas. Tavaliselt on poole tellise paksused võlvid, aga siin on ühe tellise paksune.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles