Uus kaardirakendus aitab pühapaigad üles leida

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Talpsep
Indrek Talpsep Foto: Postimees.ee

Valminud on uus kaardirakendus, mis aitab kõigil huvilistel leida üles oma kodukandis asuvad looduslikud pühapaigad. Rakendus, mille leiab maa-ameti kaardiserverist, koondab enam kui 1100 pühapaika, mis on kantud maa-ameti kultuurimälestiste, looduskaitse, pärandkultuuri, ristipuude, kohapärimuse ja põhikaardi kihile. Rakendus on eriti kasulik metsaomanikele ja -majandajatele ning neile, kes tunnevad huvi Eesti kultuuripärandi vastu.

«Jätkusuutliku metsanduse standard nõuab, et kõrge kaitseväärtusega aladelt metsa ei raiutaks. Selleks, et mitte kahjustada looduslikke pühapaiku, on kõigepealt tarvis teada, kus need asuvad. Kaardirakendus annab metsa majandajatele, omanikele ja kogukonna liikmetele parema ülevaate ning aitab vältida vigu, mille tõttu võib mõni looduslik pühapaik hävida, selgitas FSC Eesti tegevjuht Indrek Talpsep (pildil). (FSC – Forest Steward­ship Council, eesti k Metsahoolekogu.)

Looduslike pühapaikade ehk hiite puhul on tegu maailma vanimate looduskaitsealadega, millel on lisaks keskkonnaväärtusele ka ülioluline pärimuslik ja kultuuriline roll. Tuntuimaid looduslikke pühapaiku on näiteks Tamme-Lauri tamm, Taevaskoda ja Pühajärv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles