Külad ootavad juubeliaasta jaanipäevale

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / LEPM

Kümned külad üle Eesti tähistavad jaanipäeva kogukonna „EV100 igas külas“ kingituse üleandmisega Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul. Külaliikumine Kodukant kutsub üles juubeliaasta puhul jaanipäeva kodukülas või kunagises kodukülas tähistama. 

„Mitukümmend küla üle Eesti peavad tänavust jaanituld just Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul kinki üle andes,“ ütles „EV100 igas külas“ koordinaator Merle Jantson.

Sünnipäevakingitusi oma kogukonnale ja Eestile on mitmesuguseid. „Näiteks Kõpu poolsaare hiidlased saavad ühise külaplatsi, Põlvamaal Pääsna külas istutakse taluõuedele ühised külapuud ning Ida-Virumaal Krabulis külaplatsile EV100 mälestustammed,“ ütles Jantson.

Põlva linnas avatakse 23. juunil uus keskväljak, Jõgevamaal Kääpa külas taastatud võidutule altar. Harjumaa Virve küla rahvas avab trepi kui pääsu merele, Vaivere küla saarlased saavad aga külaplatsile lipumasti ja varjualuse.

Täpsema ülevaate „EV100 igas külas“ jaanituledest saab leiab www.ev100.ee/et/ev100-igas-kylas .

Eesti Külaliikumise Kodukant juhatuse liige Krista Habakukk kutsub jaanikut just kodukülas või ka kunagises kodukülas tähistama. „Väga tähtis on tunnetada oma juuri, et ei kaoks side kogukonnaga. Mis võiks olla parem põhjus kui Eesti väärikal juubeliaastal sõita jaanipäevaks kunagisse kodukülla, saada osa külaseltsi tegemistest, kohtuda inimestega ja koguda muljeid. Ka lastele saab sellest kindlasti põnev päev, mida aastaid hiljemgi meenutada,“ leidis ta.

Jaanilõke on juubelisuvel mitmes paigas eriline tänu Eesti Kaitseinvesteeringute Keskusele, mis kinkis kogukondadele jaanitulematerjali. „Sajas külas üle Eesti toodi puud kohale, pandi külarahva näpunäidete järgi jaanituleplatsil paika ja lõkkeks püstigi,“ ütles Merle Jantson.

Kodukant kogub infot jaanikute kohta Eesti külades ka oma kodulehele (nimekiri täieneb jooksvalt): https://kodukant.ee/uudised/kodukant-kutsub-kodukulla-jaanitulele/. Kõige värskemat infot toimuva kohta saab oma külaseltsi kaudu, sest lisaks suurematele pidustustele toimub üle Eesti veel hulk väiksemaid jaanikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles