Valga sünnitajaid hakkab aitama koduvisiite tegev ämmaemand (1)

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protest Valga haigla sünnitusosakonna sulgemise idee vastu
Protest Valga haigla sünnitusosakonna sulgemise idee vastu Foto: Tiit Loim / Lõuna-Eesti Postimees

Seoses sünnitusosakonna sulgemisega muutub 1. juulist Valga haiglas rasedusaegse nõustamise ja günekoloogilise abi osutamise korraldus.

Varasemast suuremas mahus ehk igal tööpäeval kell 8–16 toimuvad ämmaemandate iseseisvad vastuvõtud. Ämmaemanda iseseisvale vastuvõtule on naised oodatud, kui planeerivad rasedust ja soovivad eelnevat nõustamist, on lapseootel ja soovivad raseduse jälgimiseks arvele tulla, on sünnitanud ja soovivad sünnitusjärgset nõustamist ja läbivaatust, soovivad nõustamist ja/või rasestumisvastaste vahendite korduvretsepti.

Raseduse normaalse kulu korral on raseduse jälgimine ja nõustamine ämmaemanda pädevuses, naistearsti konsultatsioon toimub soovituslikult kaks korda raseduse jooksul. Raseduse kulus probleemide või kõrvalekallete tekkimisel suunab ämmaemand lapseootel naise arsti konsultatsioonile, uuringutele või haiglasse.

Uue teenusena pakub haigla ämmaemanda sünnitusjärgset koduvisiiti. Nii saavad ämmaemand ja noor pere rahulikus, koduses õhkkonnas leida lahendusi lapse sünnitusjärgse hoolduse ja tervisega seotud küsimustele, näiteks imetamine, vastsündinu režiim, naba hooldus, vannitamine, suhted teiste pereliikmetega (sealhulgas lemmikloomad) ja muud tema turvalise keskkonna- ja pere uuenenud rolliga seotud küsimused.

 „Valga haigla ämmaemandad on väga töistes suhetes kliinikumi ja Lõuna-Eesti haigla kolleegidega,“ ütleb haigla juht Marek Seer.

„Valga haiglas on kasvuruumi ämmaemandate vastuvõttudele. Näiteks näeb raseduse jälgimise juhend ette normaalse raseduse korral kahte arsti ning kaheksat ämmaemanda visiiti. Võrgustumise raames on kokku lepitud ämmaemandate koolitused kliinikumis. Kohe on algamas imetamisnõustamise õpe, seejärel, juba sügisel, ultraheli ja rasedusaegse diabeedi nõustamise ja jälgimise koolitus.“

Günekoloogiliste probleemidega patsiente võtavad vastu naistearstid. Lisainfo vastuvõttudest on nii haigla kodulehel kui telefonil 76 65 150.

Nii arsti kui ämmaemanda vastuvõtule pöördumiseks on vajalik broneerida aeg 76 65 100.

Emade kool jätkab tavapäraselt.

Lapseootel naistele pakutakse Valga haiglas kõiki neile haigekassa poolt ettenähtud teenuseid: hambaravi, eriarstide vastuvõtud perearsti või naistearsti saatekirjaga ja muu.

Alates 1. juulist ei osuta Valga Haigla sünnitusabi teenust. Sünnitajad saavad valida kas Tartu Ülikooli Kliinikumi naistekliiniku (L. Puusepa 8, Tartu) või Lõuna-Eesti haigla (Meegomäe küla, Võrumaa) sünnitusosakonna vahel.

Lisainfot kliinikumi ja Lõuna-Eesti haigla sünnitusosakondade kohta saab nii Valga haigla ämmaemandailt kui osakondade telefonidelt Tartu ülikooli kliinikumi ämmaemanda vastuvõtu telefonid on  731 9265 või 731 9266.  Lõuna-Eesti Haiglas vastab valveämmaemand telefonil 786 8540.

Vajadusel või kiiret reageerimist nõudvas olukorras abistab sünnitajat haiglasse transportimisel kiirabi. Valga maakonnas on 4 kiirabibrigaadi (2 Valgas, 1 Tõrvas ja 1 Otepääl), läheduses asub ka Antsla brigaad. Kõik kiirabid sõidavad maakonda ja neil on sünnitajate abistamiseks vajalik varustus.

Erakorralise meditsiini osakond on avatud ööpäevaringselt, seal on ööpäevaringselt kvalifitseeritud personal vältimatu abi osutamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles