Lülisamba traumaga vigastatu liigutamine võib kaasa tuua halvatuse

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi. Pilt on illustratiivne.
Kiirabi. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Hiljuti Eesti Ekspressis ilmunud artikkel kuueaastasest poisist, kes murdis koduõuel kiikudes oma selgroo tõstatas lugejate hulgas küsimusi, kuidas käituda lülisamba trauma korral. Kuidas abistada ja sealjuures mitte kahjustada kannatanut?

Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna arst doktor Tody Tubli tõdes, et traumasid toimub suvel alati rohkem kui muul ajal. Inimesed liiguvad rohkem õues ringi, katsetatakse ekstreemsete ja vähem ekstreemsemate spordialadega, tehakse palju remondi- ja aiatöid, kus ronitakse kõrgustes ning mis seal salata: võetakse ka liikluses rohkem riske.

Põhilised lülisamba traumad on Tubli sõnul tingitud kehale mõjuvast suurest energiast, mis tekivad eelkõige liiklusõnnetustes, kõrgustest kukkumistel, spordiõnnetustes, ka pea ees madalasse vette hüppamine ja vägivalla teel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles