Puuhooldajad valutavad südant Sangaste dendropargi pärast

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suveseminari korraldamise algataja Aino Mölder koos arboristidega
Suveseminari korraldamise algataja Aino Mölder koos arboristidega Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eelmisel nädalal said esmakordselt kokku puuhooldjad üle Eesti. Suveseminaril Sangaste lossis hariti end ning peeti plaani luua oma koolkond, tutvuti ka kohaliku dendropargiga, mille olukord kiita pole.

«Meil ei ole olnud puuhoolduse kultuuri ja nüüd olemegi sunnitud tegema aastakümneid tegemata töid,» selgitas Luua metsanduskooli õpetaja-metoodik, metsanduse valdkonna juhtivõpetaja Aino Mölder valdkonna hetkeseisu.

Vajadus hakata arboriste õpetama tekkis tema sõnul, kuna silma torkas palju puude hooldusvigu. «Et olukorda parandada, suhtlesin soomlastega, pidasin nõu ka Soomes õppinud Sulev Järvega,» selgitas Mölder.

Õppekavade koostamisel võetigi eeskuju soomlastest. Osaleti ka sihtasutuse Innove projektis, kust saadi raha, et ettevõetu ellu viia ning õpetajaid koolitada. Katse ja eksituse meetodil hakatigi Luual arboriste õpetama.

Tänaseks on kutsetunnistuse saanud 28 arboristi, kuid kooli lõpetanuid on rohkem. «Kooli saab lõpetada ka kutseeksamita: mõni tahabki lihtsalt selles valdkonnas teadmisi,» nentis Mölder.

«Kuigi arboriste on õpetatud ainult mõni aasta, on linna- ja tänavapildis selgesti tulemusi märgata,» rõõmustas Mölder.

Sangaste lossiparki tutvustas arboristidele endine kauaagne Sangaste metsaülem Enn Tomson. Pargimajandamise saladusi tutvustas maastikuarhitekt, TTÜ Tartu kolledži õppejõud Sulev Nurme. Valga linnavalitsuse haljastuse vanemspetsialist Anne Vaigre rääkis töökogemustest linnahaljastuse alal.

Tõrva linnahoolduse asutuse juhataja, arborist Heli Otti sõnul võib suvepäevad lugeda kordaläinuks. «Esimesel päeval rabas oma liigirikkusega Sangaste dendropark. Kuigi aeg on oma töö teinud, saab tahtmise korral seal palju õppida.»

Anne Vaigrele jäi aga Sangaste dendropargi nukker seisukord lausa südamele. «Tundub, et selle korrastamisega on mõneti valest otsast pihta hakatud. Kui peaks vaja olema, saaksid Eesti Dendroloogia Selts ja Eesti Arboristide Ühing seda liigirohket ja ilusat metsaparki aidata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles