Kütusevargad tegutsevad taas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekskavaator.
Ekskavaator. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Suvel, kui teetööd hoogustuvad, jäetakse ehitusobjektidel tehnika sageli järelvalveta. Seda võimalust akasutavad kurjategijad, et varastada kütusepaakidest diislikütust või masinatesse jäetud väärtuslikku kraami.

Ida prefektuuri Rakvere politseijaoskonna kriminaalteenistuse vanem Kalmer Pere ütles, et ainuüksi ülemöödunud nädalal algatati neli kriminaalmenetlust varguste kohta ekskavaatoritest.

Näiteks ööl vastu 28. juunit varastati Rakveres Tartu tänaval ekskavaatorist kuni 200 liitrit diislikütust. Ööl vastu 6. juulil lõhuti Tamsalus Tehnika tänaval roomik-ekskavaatori kabiini küljeklaas ning varastati automakk. Samal ööl varastati Sõmeru vallas Näpil seisnud ekskavaatorist 160 liitrit diislikütust ja samuti Kadrina vallas Loobu viadukti läheduses seisnud masinast 250 liitrit diislikütust. Ettevõtetele on tekitatud sadu eurosid kahju.

Märtsis kirjutas ka Valgamaalane, et kütusevargad teevad ekskavaatoriomanike elu mõruks, kuna neid ei suudeta tabada. Varguse ohvriks sattunutel on ka keeruline end varaste eest kaitsta.

Kanalisatsioonitöödega tegeleva firma RST Valga juhataja Tõnu Saarmann rääkis, et kütusevargus on tõsine probleem. «Politsei ei tee mitte midagi, et võtta kinni varaste kampa, kes rüüstavad ekskavaatoreid ja varastavad kütet.»

ASi Valmap Grupp juhataja Matti Mõts rääkis, et vargused pole ka neile mingi uudis. «Meid on röövitud tõhusalt ja pidevalt,» sõnas ta.

Firma peamehhaanik Kalmer Teder lisas, et Tõrva ümbruses püüab firma panna paaki kütust vaid üheks päevaks. «Muidu on kütus kadunud ja seda praktiliselt iga päev. See on niivõrd massiliseks läinud,» rääkis ta siis.

Vargad on Tederi sõnutsi niivõrd nahaalsed, et ei karda ka keset linna ekskavaatoritest varastada. «Kui ehitati keset Tõrvat Maximat, siis öösel löödi klaasid sisse, tõmmati vahukustutid ja makkraadiod ära.»

Osal masinatest on peal alarmsüsteem, mille peale ettevõtjad aga eriti ei looda.

Valga politsei patrullteenistuse vanem Robert Kõvask ütles, et kõigi politseile laekunud kütusevarguste avalduste põhjal on alustatud kriminaalmenetlust, kuid kedagi pole kahtlustatuna kinni peetud.

«Enamasti toimetavad vargad ööhämaruses, seega suurema kahju läbi kannatavadki just need ettevõtjad, kelle täistangitud tehnika jääb järelvalveta,» ütles kriminaalteenistuse vanem Kalmer Pere.

Politsei soovitab tehnikat tankida enne töö tegemist või varguse raskendamiseks paigaldada sõiduki kütusepaagi suudmesse spetsiaalne filter või sõel.

Politsei palub inimestel, kes märkavad kahtlast tegevust ümber ekskavaatorite või teedeehitusmasinate, sellest kindlasti teada anda. «Ärge kartke infot jagada – lihtsam on ju kohapeal toimuvat kontrollida kui hiljem tagajärgedega tegeleda. Homme võib sihtmärgiks olla juba teie enda vara,» soovitas Kalmer Pere.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles