Odavad salasigaretid meelitavad seadust rikkuma

Andre Hanimägi
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretid. Pilt on illustratiivne.
Sigaretid. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Konjunktuuriinstituudi uuring väidab, et salasigaretid moodustasid möödunud aastal 27–31% Eestis müüdud sigarettidest, mis tähendab, et iga kolmas Eestis müüdud sigarett on illegaalne.

Piir Venemaaga ja sealsed odavad hinnad soodustavad Eestis salasigarettidega kaubitsemist ja tarbimist. «Sigarette tuuakse Venemaalt, kuid maksu- ja tolliameti hinnangul on viimasel ajal suurenenud Valgevene salasigarettide osakaal,» ütles politsei- ja piirivalveameti vanempressiesindaja Agu Lall.

Kuigi enamasti tarbivad salasigarette inimesed, kelle palk väike või kes lihtsalt ei soovi suitsude peale palju raha kulutada, võivad ka alaealised salasigarette müüjatelt kätte saada kergema vaevaga kui poest.

Valgamaalasega vestelnud inimese sõnul on näiteks Valga noortel tekkinud lausa oma lemmikmark: Eestis mittemüüdavad peenikesed, maitsestatud sigaretid. Alaealistele müügiga siiski kõik müüjad tegeleda ei julge. «Müüjad ei lähe tihti riski peale välja. Muidu öeldakse teisele, et näed – sealt sain,» on üks kartustest.

Jõustruktuuride tegevus ongi juba nii mõnegi salasigarettide müüja pannud kas loobuma või ametit vahetama. «Kütusega on risk väiksem,» vahendas üks allikas salasigarettidega kaubitseja sõnu. Vihjeid salasigarettide müüjate kohta võtab politsei tõsiselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles