Intervjuu: Sangaste vald alustab juubelipidustusi oma lauluga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merle Tombak
Merle Tombak Foto: Helju Keskpalu/Valgamaalane

Sangaste vald sai omavalitsusliku staatuse 10. oktoobril 1991. Kahekümne aasta möödumist sellest tähistatakse oktoobris mitme üritusega. Mis kavas, teab kõige paremini vallavalitsuse kultuuri­spetsialist Merle Tombak.

Teatavasti alustate pidustusi juba rahvusvahelisel muusikapäeval ja oma lauluga. Kuidas laul valmis ja kes seda esitab?

«Meil käivad ettevalmistused nendeks pidustusteks juba pikemat aega. Kevadel panime ajalehte teate, et avaldame kogumiku oma inimeste loomingust ja kutsusime kõiki osalema. Üleskutsele vastas ka meie valda kolinud helilooja Piret Rips-Laul ja küsis, kuidas tema saaks kaasa lüüa. Tegime ettepaneku kirjutada meile oma laul.

Tema pöördus teksti saamiseks Leelo Tungla poole. Kuna see luuletaja on Sangastest tihti läbi sõitnud ja lossi parki külastanud, oli ta nõus ja suvel jõudis kätte päev, kui Piret tutvustas meile juba vastvalminud laulu «Ootab omi ja rändajaid Sangaste».

See on väga ilus refrääniga lugu, mida on kõigil hea kaasa laulda. Esmaettekanne on
1. oktoobri kontserdil Sangaste kirikus, esitajad Birgit Varjun, Uku Suviste, Keeni põhikooli neidude ansambel ja Võru kultuurimaja Kannel segakoor Hilaro.

Koorilt kuuleb kontserdil teisigi Rips-Laulu laule, solistid esitavad veel teiste eesti heliloojate loomingut. Publiku kogunemisel musitseerivad valla oma helilooja klaveril ja Sangaste vallas suvekodu omav Eva Punder viiulil.»

Kuidas on Keeni kool valla sünnipäeva haaratud?

«8. oktoobril toimub Keeni põhikoolis väitlusring noorte ja vallavõimu vahel. Üritus peaks päädima võrkpallivõistlusega «Noored versus võim» kooli võimlas. Sel päeval tutvustab oma tegevust ka MTÜ Sangaste Vabatahtlik Tuletõrjeühing.»

Mida kujutab endast gurmeeõhtu Ivo Linna ja Antti Kammistega ning kes on sellega seotud?

«See õhtu leiab aset 20. oktoobril, saab teoks koostöös Kiisatamme kultuuritaluga. Seal saab nautida head veini, hõrke suupisteid ja suurepärast muusikat. Kohale on tulemas veinide maaletooja Avallone, kes pakub degusteerimiseks veine ja teeb väikese veiniteemalise koolituse. Rukkiteemalised suupisted valmivad selleks õhtuks koostöös Sangaste Rukki Maja ja MTÜga Kodukant Sangaste.»

Mis vormis teete tagasivaate läbikäidud teele?

«28. oktoobril toimub konverents, milleks koguvad materjale ja teevad ettekanded Keeni põhikooli õpetajad ja õpilased. Kuuleme lugusid meie endistest vallajuhtidest ja pikka aega tegutsevatest ettevõtetest. Sellel päeval on meile külla tulemas ka endised vallajuhid.»

Paljude jaoks on juubelipidustustel kõige tähtsam pidulik kontsertaktus. Kergitame pisut ka sellelt saladuskatet.

«Teeme seda tõesti pisut. Üks tegevus on näiteks valla harrastuskunstnike ja -luuletajate loomekogumiku esitlus. Raamatusse on talletatud seitsme luuletaja ja viie kunstniku tööd. Kogumikku aitavad koostada Tartu Kõrgema Kunstikooli tudengid õppejõud Jaanus Eensaluga.

Samuti toimub sel õhtul digipildivõistluse võitjate autasustamine. Võistlus on praegu veel käimas. Sinna oodatakse fotosid sündmustest ja ilusatest hetkedest. Parimaid fotosid on kavas kasutada ka 2012. aasta kalendris.  

Tantsurühma Rõõmurullid liikmed koguvad kakskümmend aastat tagasi kasutusel olnud esemeid ja dokumente, et neist näitus koostada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles