Määravaks saab eneseusk, soov ja tahe

, SA Valgamaa Arenguagentuur juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Juht
Ülle Juht Foto: Erakogu

Selleks et rajada oma äri ja hakata ettevõtjaks, on vaja head ideed, pealehakkamist, järjekindlust ja tugevat tahet. Et aga ettevõtjaks jääda, oma firmat arendada ja juhtida ning säilitada positsioon turul, on kõigile eelpool nimetatud omadustele lisaks vaja häid teadmisi, oskusi neid rakendada ning toetusmehhanisme.

Kuna Eesti ettevõtlusaktiivsus on madalam Euroopas keskmisest, ongi alustavatele ja potentsiaalsetele ettevõtjatele suunatud tegevustes rõhk eelkõige teadlikkuse tõstmisel ja innustamisel.

Samas on info ja teadlikkus esiplaanil ka juba äritegevusega alustanute puhul, kellel sageli põhjalikud oskused ja kogemused küll oma valdkonnas, kuid napib teadmisi majandustegevusest.

Sagedamini kui kunagi varem tõstatub küsimus: kas ettevõtluse alustamiseks on täna
õige aeg? Domineerib alustamist toetav seisukoht. Tegemist pole tippspordiga, seega pole alustada kunagi hilja.

Iga protsess saab millestki alguse – nii ka ettevõtlus. Tänased koolinoored on lähitulevikus potentsiaalsed ettevõtjad. Seetõttu on väga oluline tutvustada majanduse algtõdesid ja kujundada noorte teotahet juba võimalikult varakult – põhikooli tasandil.

Hea näide sellest on nädal tagasi maakonnas alanud noorteprogramm Entrum, mille eesmärk gümnaasiumi ja kutsekoolide õpilaste seas teohimulise ellusuhtumise, sealhulgas praktilise tegevuse kaudu ettevõtlusega seotud hoiakute ning oskuste ja teadmiste kujundamine.

Programmi missioon on edendada aktiivset vaimu, innustada noori juhtima oma elu ise, panustades seejuures kodupiirkonna majandusliku ja sotsiaalse elu paremaks muutmisse.

Programm viib kokku alles ellu astuvad noored, neid inspireerivad oma ala parimad tegijad, kes julgustavad ja toetavad noori aktiivse eluhoiaku tekkimisel.

Määravaks saavad eneseusk, soov ja tahe. Seejuures on vajalik elavdada ka ettevõtjate ja noorte vahelist koostööd. Saades teada, millised ootused on firmajuhtidel äsja kooli lõpetanud noortele ning milline on saavutatud erialane tase, saame erinevate tugisüsteemidega kujundada vajalikku keskkonda ja arendada ootuste saavutamiseks vajalikke võimalusi.

Enam võiks suureneda tendents, et firmas praktikal olnud noor leiab kooli lõpetamise järel ka töökoha samas asutuses, omades seejärel võimalust rakendada koolis õpitu igapäevatöös.

Aasta tagasi oli äritegevusega alustanute nõustamismaht nii maakonnas kui kogu Eestis rekordiline. See viitab olukorrale, et tendents aktiivsuse tõusule on olemas.

Alustavate ettevõtjate kõrval oleme maakonnas planeerinud järgmise aasta tegevustena siiski enam toetustegevusi mikroettevõtetele – seda nii nõustamisalaste koolituste kui firmade külastuste kaudu.

Valdkondlikult suuname suuremat tähelepanu metalliettevõtjatele. Eesmärk on tõhustada äriinimeste ja ka valdkondade vahelist koostööd. Selleks on kavandatud mitu huvitavat projekti, kus oluline osa ka maakonna arendusorganisatsioonide vahelisel koostööl.

Käimas on üle-eestiline ettevõtlusnädal, mille käigus toimub ka meie maakonnas mitmeid huvitavaid kohtumisi, seminare ja koolitusi. Etteruttavalt olgu öeldud, et 21.–25. novembrini toimuv teadmiste nädal toob Valgamaale mitu kasulikku koolitust ja huvitavat lektorit.

Iga algus on raske, kuid samas annab iga ületatud takistus ja omandatud teadmine motivatsiooni, et edasi tegutseda ning areneda. Mõistlik eesmärk on pingutust väärt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles