Tõrvas pakuti koduseid hõrgutisi koos ajarännuga

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tõrva keskväljaku hõivasid laupäeval koduköögid, et pakkuda linlastele ja külalistele maitsvaid isetehtud toite ning hoida ülal festivalimelu.

Koos kuke ja koiduga alustas oma köögi ülespanekut Imre Palumets, kes hommikul kella 4 ajal ehitas keskväljakule plokkidest ameerikapärase grilli, millel lõunaks oli peaaegu valmis saanud terve siga.

„Küpsetame madalal temperatuuril ja paksemate kohtade peal ei ole veel liha päriselt valmis,“ ütles Imre kella 12.30 paiku kui 48 kilo kaalunud siga oli keskväljakul juba üle kuue tunni küpsenud. „Kuna liha on rasvane, siis kõrge temperatuuriga läheks see lihtsalt kõrbema.“

Grillimiseks kulus kolm-neli kotti grillbriketti, millele kokad lisasid parema maitse saamiseks õunapuuklotse.

Endine tõrvakas, nüüd Tallinnas elav Imre Palumets oli koduköökide päeval koos kolme kaaslasega ning lisaks veel pered. Kuigi alguses oli kavas grillil küpsetamiseks osta siga Tõrva lähistelt, siis paraku selgus, et tuttava seakasvatus ei jäänud seakatkust puutumata ning liha tuli kohale tuua hoopis Riisiperest.

Kellel kõht täis, võis keskväljaku servas teha tutvust Mõniste muuseumi pakutava ajarännuga kiviaega välja.

Huvilistele tutvustati kiviaegset elamiskunsti, mille hulka kuulus tule läitmine, kiviga terade jahvatamine ning savist anuma voolimine. Näidati ka keskaegset sepakunsti ning sai proovida vibulaskmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles