Valitsus kiitis heaks tuleva aasta riigieelarve

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse redidents Stenbocki maja.
Valitsuse redidents Stenbocki maja. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Valitsus kiitis tänasel erakorralisel istungil heaks 2019. aasta riigieelarve eelnõu. Riigikogule annab peaminister selle üle täna kell 14.

Järgmise aasta riigieelarve seaduse eelnõu kulude ja investeeringute maht on kokku 11,31 miljardit ja tulude maht 11,06 miljardit eurot. Riigi rahandus on valitsuse hinnangul heas korras – eelarve on nominaalselt 133 miljoni euroga ülejäägis ja struktuurses tasakaalus.

Maksukoormus jääb järgnevatel aastatel senisele tasemele. Valitsussektori võlakoormus langeb praeguselt 8,2 protsendilt 2019. aastal 7,4 protsendile ning jõuab prognooside järgi 2022. aastaks 5,4 protsendi tasemele.

Eelnõu järgi eraldatakse politsei- ja piirivalveameti palgatõusuks umbes 13 miljonit ja päästeameti palgafondi kasvuks kaheksa miljonit eurot. Üldhariduskoolide õpetajate keskmine palk jõuab järgmisel aastal riigieelarvelise lisaraha toel 1500 euroni. Lisaks tõusevad ka lasteaiaõpetajate, sotsiaalhoolekande, kultuuri ja teiste valdkondade spetsialistide sissetulekud.

Tervishoid saab kättesaadavuse parandamiseks olulise lisaraha ja jätkub täiendava ravimihüvitise maksmine suure ravimivajadusega inimestele. Haigekassa eelarve saab järgmisel aastal lisaraha umbes 180 miljonit eurot.

Lisaraha annab võimaluse lühendada ravijärjekordi, parandada tervishoiuteenuste kättesaadavust, ravi järjepidevust ja kvaliteeti. Suureneb sotsiaalteenuste kättesaadavus, erihoolekande teenuste rahastamine kasvab pea 37 miljoni ja sotsiaalse rehabilitatsiooni rahastamine 12,7 miljoni euroni. Lapsetoetuste eelarve kasvab 299 miljoni euroni. Järgmisest aastast on pere esimese ja teise lapse toetus 60 eurot.

Ühistranspordi dotatsioon kasvab tänavuselt 92 miljonilt eurolt kokku 101 miljoni euroni. Bussiliinide dotatsioon suureneb 34,8 miljonilt 43,3 miljonile. Enamikel maakonna bussiliinidel on 2018. aasta juulist sõit tasuta.

Eesti e-riigi infosüsteemide ja seadmete hooldamiseks, uuendamiseks ja arendamiseks plaanib valitsus investeerida järgmisel aastal täiendavad 21 miljonit ning kokku järgmise nelja aasta jooksul 118,4 miljonit eurot.

Järgmise aasta kaitse-eelarve on praeguste hinnangute järgi ligi 2,2 protsenti SKP-st. Tõuseb tegevväelaste palk ning suurhangetega tugevdab riik oma sõjalist võimekust. Erinevateks kaitsehangeteks on plaanitud pea 40 protsenti kogu Eesti kaitse-eelarvest.

Kohalike omavalitsuste sissetulekud kasvavad järgmisel aastal umbes 5 protsenti, ulatudes pea 2,2 miljardi euroni. Kohalike omavalitsuste rahastamise reform suurendas kohalike omavalitsuste tulusid. Regionaalsetele toetusprogrammidele Ida-Virumaal ja Kagu-Eestis on plaanitud vastavalt 3,8  miljonit ja 800 000 eurot aastas kuni aastani 2020. Sellele lisandub välistoetus.

Investeeringuteks olulistesse transpordi- ja taristuprojektidesse, maaelu edendamisse kui ka kultuuri- ja spordiprojektidesse on plaanis suunata enam kui 360 miljonit eurot.

Sinna alla käivad näiteks Tallinna-Tartu maantee Kose-Mäo lõigu neljarajaliseks ehitamine, Tehvandi spordikeskuse ehitamine, ERRi uue telekompleksi ja rahvusraamatukogu renoveerimise projekteerimine, jpm.

Välisministeerium avab kolm uut esindust ja tugevdab oma esindusi Euroopa suuremates pealinnades. Selleks on eelarves kavandatud umbes 1,8 miljonit eurot.

Lisaks jätkatakse põllumajanduses otsetoetuste maksmist, mis aitab hoida meie põllumehi konkurentsivõimelisena. 2019. aastal makstakse otsetoetusi kokku 143,9 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles