Kavandatav haridusreform tekitas küsimusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää kultuurimajja oli aruteluks kokku tulnud terve saalitäis vallakodanikke.
Otepää kultuurimajja oli aruteluks kokku tulnud terve saalitäis vallakodanikke. Foto: Monika Otrokova

Otepää valla arenguprojekti arutelu kujunes esmaspäeval väga elavaks, talvepealinna kultuurimajja oli kokku tulnud terve saalitäis rahvast.

Kõige enam tekitas küsimusi kavandatav haridusreform. Arengukava projektis on tehtud ettepanek liikuda edasi progümnaasiumi mudeliga, kus Otepääl oleks progümnaasium 7.–12. klassidele ning Keenis, Pukas, Sihval ja Otepää linnas 6-klassilised koolid 1.–6. klassidele.

Vallavanem Kaido Tamberg ütles, et arengukava projekti puhul on tegemist kavandiga, mitte kindla otsusega. Haridusreformi on aga vaja. „Meil on vaja, et võimalikult palju meie lapsi tahaks õppida kohapeal. Praegu on nii, et rohkem kui pool gümnaasiumiealistest õpilastest sõidab õppima mujale koolidesse väljaspool valda. Osalt on see loomulik ja näiteks Nõos õppimine või Tartus kvaliteethariduse omandamine annab tunnistust suurepärasest põhikooliharidusest. Otepää gümnaasium on õpitulemuste poolest aastaid maakonna kõige edukam kool, selle lõpetajad on oma haridusteed edukalt jätkanud. Miks ei võiks meie õpilased gümnaasiumiharidust saada Otepääl?“ lisas Tamberg.

Vallavanem märkis, et progümnaasiumi idee on üks paljude seast. Ta tõi välja veel mõne variandi, kuidas võiks edasi minna. Üks variant oleks ühendada kõik koolid ühtse juhtimise alla, kus on üks direktor ja kohapeal õppealajuhatajad. Koolide majandus- ja õppetegevus ühtlustatakse.

Teise variandina on kaalukausil ettepanek, et Puka ja Keeni põhikool ühendatakse ühise juhtimise alla ning samuti tehakse Otepää gümnaasiumi ning Pühajärve põhikooliga.

Kolmas variant oleks jätta kõik endiseks.

„Mul on hea meel, et arengukava projekti arutelu tuli kuulama nii palju inimesi ning kõik said oma arvamuse välja öelda,“ ütles Tamberg. „Rõhutan, et me ei kavatse teha lõppotsust ilma vallakodanikelt arvamust küsimata. Arengukava on meie kõigi ühine asi ja konstruktiivses vaidluses selgub tõde. Sestap kutsun kõiki üles tegema arengukava projekti oma ettepanekuid.“

Arengukava avalikku väljapanekut pikendati 30. novembrini, sellega saab tutvuda Otepää vallavalitsuses ja valla kodulehel. Jätkuvad ka koosolekud arengukava teemadel ning neist antakse kodulehe kaudu teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles