Kunstnik seob piltides Eestit ja Gruusiat

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irakli Toklikishvili oli 2013/2014. õppeaastal 10 kuud vabatahtlikuna tööl Lüllemäe koolis ja noortekeskuses.
Irakli Toklikishvili oli 2013/2014. õppeaastal 10 kuud vabatahtlikuna tööl Lüllemäe koolis ja noortekeskuses. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Teisipäeval avatakse Valga muuseumis Irakli Toklikishvili näitus «Seosed».

Näituse autor Irakli Toklikishvili oli 2013/2014. õppeaastal 10 kuud vabatahtlikuna tööl Lüllemäe koolis ja noortekeskuses Euroopa vabatahtliku teenistuse käigus.

«Eesti jättis oma vaikse meeleoluga, mis muudab kõik salajaseks ja intiimseks, mu hinge sügava jälje ning aitas mul oma tundeid väljendada. Joonistades leidsin enda «Gruusia poole» ja «Eesti poole» vahel seose. Sellest tuleneb ka näituse pealkiri,» selgitas autor.

«Minu näitus Valga muuseumis sümboliseerib justkui mingit moodi tagasipöördumist, mis põhineb mu sügaval austusel ja armastusel Eesti vastu. Mulle tähendab see tagasitulemist ja uuesti sarnase vaikse, uduse, rahuliku ja pehme tunde läbielamist, mis on olnud mulle suur inspiratsiooniallikas. Soovin seda tunnet kõigiga jagada. Kes teab, ehk paneb tagasipöördumine aluse uute teoste loomisele,» sõnas kunstnik.

Toklikishvili on sündinud 1989. aastal Gruusias. Ta on lõpetanud Tbilisi Kunstiakadeemia ning osalenud ühisprojektides. 2015. aastal avas ta oma isikunäituse Tbilisi ajaloomuuseumis. Väljapanek kandis pealkirja «Sõber kosmosest» ning hõlmas teoseid, mis olid loodud nii Gruusias kui ka Eestis viibides. Praegu töötab mees Tbilisi Ilia Chavchavadze ülikoolis õppejõuna.

Näitus jääb muuseumis avatuks 1. detsembrini. Kunstiprogrammi osana aga avab 13. novembril uksed linoollõike töötuba, kus etteregistreerimisel võimalik osaleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles