Võrumaa klassiku luulet jagus 400 leheküljele

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oluline roll raamatu sünni juures on projektijuht Tiia Allasel.
Oluline roll raamatu sünni juures on projektijuht Tiia Allasel. Foto: Indrek Sarapuu

Võrus Kreutzwaldi muuseumis esitletakse homme Raimond Kolga 400-leheküljelist luulekogu «Peo pääl elu hõpõ».

Võrumaalt Sarust pärit võro kirjanduse klassik Raimond Kolk (1924–1992) oli sunnitud kodumaalt põgenema 1943. aasta lõpus, suundudes esmalt Soome ja saades seal vastu tahtmist sõduriks.

Pelgupaiga leidis ta Rootsis, kus ilmus juba 1946. aastal tema läbinisti võrukeelne esikkogu «Ütsik täht». Kirjandusteadlase Mart Velskri hinnangul on Kolk Võrumaa kirjandusloo üks tähelepanuväärsemaid kirjanikke. Velskri sõnul on Kolga luulekogu «Ütsik täht» võro kirjanduses sama oluline tähis nagu Artur Adsoni debüüt «Henge palango» kolm aastakümmet varem.

Esitlusel tutvustavad kogumiku koostaja-toimetaja Õnne Kepp ja raamatu projektijuht Tiia Allas nii kirjanikku kui tema luuleloomingut.

Kolga sõnadele loodud laulu «Ütsik täht» esitavad Hargla kooli õpilased. Mõniste kooli lapsed loevad Kolga luulet, samuti esineb Koidula-nimelisel etlusvõitlusel tunnustatud Ere Raag.

Kogus on avaldatud 251 luuletust, millest kolmandik on vähetuntud, olles senise ajani olemas käsikirjaliselt või avaldatud ajakirjanduses ja vähetuntud kogumikes.

Raamatut ilmestavad Kolga võrukeelsed kirjad samuti Võrumaalt pärit suurmehele Bernard Kangrole.

«Peo pääl elu hõpõ» on pühendatud kirjaniku 95. sünniaastapäevale 8. veebruaril 2019.

Tänapäeval on tema luule sõnumit laiemalt elustanud laulja Mari Kalkun, olles viisistanud sellised Kolga luuletused nagu «Ütsik täht», «Tuul», «Tamaara» ja teised. Kolga luuletusele «Keväje» on viisi teinud Urmas Kalla ja lugu on kuulatav Lõkõrite plaadilt «Undsõn ilman» (2004).

Kolga romaanid ei ole võrukeelsed, aga neist mitmest õhkub Mehkamaa vaimu.

Raamatu «Peo pääl elu hõpõ» andis välja Võru instituut, rahastas Eesti Kultuurkapital ja Võru instituut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles