President Kaljulaid: lukus spordiväljakud lapsi liikuma ei pane

Toimetas Kris Ilves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid.
Kersti Kaljulaid. Foto: Dmitri Kotjuh

Näitame vanematena lastele head liikumise eeskuju, et nad oleksid tulevikus tervemad ja ärme pane spordiväljakuid laste eest õhtuti lukku, ütles president Kersti Kaljulaid täna Paides spordikongressil.  

«Nii nagu raamatute olemasolu teismelise kodus mõjutab tema vaimset võimekust, on ka laste ja noorte liikumisharjumuste kujunemisel kodul hindamatu roll. Kas vanemate igapäevarutiin lõpeb õhtul kodus teleka ees või võetakse vähemalt paar korda nädalas ette ka ühiseid jalutus- jooksu- ja matkaretki?» küsis riigipea ja lisas, et just vanemate eeskuju määrab selle, kuidas lapsed täiskasvanuna oma tervisega ümber käivad ja milliseks kujuneb Haigekassa koorem tulevikus kulude osas, mida saaks tervemini elades ära hoida. 

President Kaljulaid rääkis riigi rollist liikumisharjumuse loomisel ja tõi näiteks Islandi, kus rahvaarvu väiksuse tõttu loeb iga laps ja kõiki arendatakse selliselt, et kellegi liikumise ja spordihuvi kaduma ei läheks. Lisaks on omavalitsused leidnud töötava mudeli, kus ükski sisehall ega spordiväljak ei ole võistlustest vabal ajal lastele suletud.

«Kui me Eestis lukustame oma uued spordiväljakud pärast valmimist ja seetõttu on näiteks õhtune korvpallilahing sõpradega midagi, mis lukus uste tõttu pidamata jääb, siis ei ole lootustki liikumisharjumuse laiemaks kinnistumiseks ühiskonnas, rääkimata uue põlvkonna Tiit Sokkude, Gerd Kanterite või Ragnar Klavanite esiletõusust,» selgitas riigipea.

«Mida rohkem lapsi ja noori armastab liikuda ja selle tuules leiab endale sobiva spordiala, mida harrastada, seda suurem on ka tõenäosus tuleviku olümpiavõitjate ja maailmameistrite sirgumiseks. Saavutussport on ja jääb Eesti visiitkaardiks maailmas, kõnetades kõige mõeldavamat laiaulatuslikumat publikut ja tutvustades nii Eestit parimal võimalikul moel,» lisas president Kaljulaid. 

«Püüame siis meiegi riigi ja otsustajatena anda endast parima ja teha omalt poolt koos kõik, et meie lapsed kasvaksid üles aktiivselt liikudes ja vaimselt tervetena. Ja et ükski kooli juures asuv uus staadion või pallimänguväljak ei peaks olema luku ja riivi taga, kui naabruskonnas leidub lapsi, kes pimedani palli või üksteist on valmis taga ajama,» ütles president Kaljulaid lõpetuseks

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles