Suureneb kõrgemate hooldetasemetega teede hulk

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teehooldus. Foto on illustratiivne.
Teehooldus. Foto on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Sellest hooajast suureneb nende teede hulk, millele hakkavad kehtima kõrgemad hooldetasemed.

"Sel aastal on veelgi rohkem neid teid, millele kehtib senisest kõrgem seisunditase ehk regulaarset libedustõrjet tehakse 1432 kilomeetri võrra rohkem," märkis maanteeameti peadirektori asetäitja hoolde alal Tarmo Mõttus.

Aasta tagasi määrati talvine tase kahele teedele, kus keskmine liiklussagedus on 500 autot ööpäevas, mis tähendab regulaarset libedustõrjet, ning enamasti on sõidujäljed lume- ja jäävabad. Kuid edaspidi algab talvine tase 2 juba alates liiklussagedusest 250 autot ööpäevas. Seetõttu vähenes kõige madalama tasemega teede pikkus 1432 kilomeetri võrra.

Sel talvel algab talvine tase 3 alates keskmisest liiklussagedusest 1500 autot ööpäevas, millega suurenes tasemega 3 kilomeetrite hulk 314 võrra. Kõige kõrgema tasemega teede 3+ tase algab liiklussagedusest 3000 autot ööpäevas, millega suurenes tasemel 3+ olevate teede kilometraaž 566 kilomeetri võrra.

Seoses uuenenud nõuetega kasvavad kulud 1,9 miljonit eurot aastas, kokku kulub talihooldele ligi 17 miljonit eurot.

Lisaks on sellest talvest mobiilse Waze’i kasutajatele nähtavad tööd tegevad hooldeautod, mis asuvad liiklejast kuni ühe kilomeetri raadiuses.

"Selle võimalusega soovime parandada liiklejate käitumist – lähenedes teehoolde sõidukile saab Waze’i kasutaja hoiatuse: ees on oht – lumesahk, mis peaks vähendama möödasõitude ja ohtlike olukordade tekkimist," selgitas Mõttus.

Maanteeamet tuletab liiklejatele meelde, et talvel valitsevad siiski talvised teeolud ning kuigi maanteeamet ja teehooldajad annavad endast parima, võib teedel olla lund ja libedust. Muutlike ilmaolude korral, nagu viimastel talvedel on tavaks saanud, muutub teede hooldamine keerukamaks, kuna ilma mõju teedele ei ole alati ette prognoositav.

"Soovitame kõikidel liiklejatel enne sõidu alustamist tutvuda teeolude portaalis tarktee.ee," lausus Mõttus. "Liikleja peab alati meeles pidama, et sõidukiirus ja -stiil tuleb valida vastavalt tee- ja ilmaoludele."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles