Kuidas tehakse maailma parimat kohvi

Kerti Kulper
Copy

Coffee People’it teab ilmselt iga head kohvi armastav eestlane. Tallinna külje all asuvas kohviröstlas on ühendatud eetiline ja kvaliteetne tootmine, seal sündiv kohv on keskkonna-sõbralikult röstitud ning selle kasvatanud kohvifarmerid õiglaselt tasustatud. Nagu kohviinimeste nimigi ütleb, on ettevõte seadnud esikohale inimesed, kes on kohviga seotud – farmerid, röstijad ning ka kohvijoojad – jagades valmistajatele tehtud töö eest väärilist tunnustust ning võimaldades kohviarmastajatel saada tõeliselt head kohvi.

Kõik saab alguse kohvi-farmerist

Ettevõtte asutaja Annar Alase sõnul peab Coffee People oluliseks isiklikku kontakti kohvikasvatajatega ja õiglast koostööd, kus vääriline osa kohvitassi hinnast kuulub farmerile. Praegu teeb ettevõte koostööd umbes 15 farmiga, aga neid farme, kellelt regulaarselt kohviube ostetakse, on 3–4. «Igal aastal saadetakse meile palju näidiseid erinevatest farmidest ja me valime neist parimad. Kui võimalik, ostame ube samalt farmerilt, kellega varemgi oleme koostööd teinud, aga kuna kohv nagu veingi on elus toode, siis ei maitse kohvisaak igal aastal ühtemoodi,» rääkis Alas. Kohviube ostavad nad praegu Kolumbiast, Brasiiliast, Ecuadorist, Guatemalast, Etioopiast ja Keeniast, uute tulijatena on nimekirja lisandunud Indoneesia ja Burundi. 

Kolumbia Üleriigilise Kohvivõistluse 2017 kohtunik Annar Alas ja parima kohvi kasvatanud Aguas Claras piirkonna farmer, kelle kohviuba on ka Coffee People’i valikus.
Kolumbia Üleriigilise Kohvivõistluse 2017 kohtunik Annar Alas ja parima kohvi kasvatanud Aguas Claras piirkonna farmer, kelle kohviuba on ka Coffee People’i valikus. Foto: Erakogu

Uusi farme käib Alas aeg-ajalt ka ise külastamas, et nende kasvatusprotsesse lähemalt uurida. Kaks aastat tagasi käis ta Keenias, ent sealses farmis kasvatatud ube hakkasid nad alles sel aastal ostma – kohalik asjaajamine võttis lihtsalt oma aja. Järgmisel aastal plaanib ta külastada Guatemalat, kus asub üks Coffee People’i püsivalikus olevatest kohvifarmidest, kelle toodang muutub iga aastaga järjest paremaks. Farmereid külastades viib Alas neile röstitud kohviube, et farmerid saaksid ka ise proovida, kui hästi nende endi kasvatatud kohv mekib, enamasti pole farmerid enda kasvatatud toodangust valmistatud jooki varem maitsnud.

Biokeemiku haridusegapearöstija

Kohvitootmises järgmine oluline etapp on röstimine. Coffee People’i röstlas saavad selles etapis kokku biokeemiku teadmised, röstimismeistri kogemused ja keskkonnasõbralik röstimistehnoloogia.

Nende kohv röstitakse kõrgtehnoloogilises Loringi röstimismasinas, mis pruunistab kohviube kuuma õhu abil. Sellisel viisil röstitud kohviuba ei saa võrreldes tavaliste masinatega «kõhu alt kõrvetada» ning kohvisse jäävad alles selle puhtad ja mahedad maitsed. Kvaliteetsem tooraine võimaldab kohvi heledamaks jätta, mistõttu ei teki kohvis kantserogeenseid ühendeid, nagu tugevamalt röstitud kohvide puhul võib tekkida.

Alas rääkis, et kuigi mõni kohvifarm on ka ise röstimismasina soetanud, siis enamik ei oska praegu veel ise kohvi röstida. Põhjuseks on see, et röstimisel tuleb arvesse võtta väga mitmeid tegureid ja seda võib lausa eraldi teaduseks pidada. Coffee People’i pearöstmeister on näiteks biokeemiku haridusega kohvifanaatik. Maailmas on veel vaid mõni üksik röstla, kus röstimist analüüsitakse sekundi murdosa ja kraadise täpsusega, iga kord sama kohvi röstimisprofiili edasi arendades.

Kõik Coffee People’i töötajad on läbinud kohvi valmistamise koolitused, et osata head jooki hinnata. Ise joovad nad tööl peamiselt filtrikohvimeetodil valmistatud kohvi, mis toob kohvi maitsenüansid esile kõige puhtamal kujul. Filtrikohvi eeliseks on ka see, et filter tõmbab kinni kõik õlid, rasked osakesed ja parkained, mida kohvi sisse otseselt vaja pole; tänu sellele on kohvi kergem juua.

Üks Coffee People’i püsivalikus olevatest kohvidest on Guatemalast. Kohvifarmerid tegelevad ühtlasi ka mesindusega.
Üks Coffee People’i püsivalikus olevatest kohvidest on Guatemalast. Kohvifarmerid tegelevad ühtlasi ka mesindusega. Foto: Marek Metslaid

Kohviarmastajale vaid parimat

Coffee People’i jaoks on oluline ka klient, kes kohvi juua armastab. Ettevõtte eesmärk on teha tõeliselt maitsev kohv inimestele kättesaadavaks ning koolitada inimesi eristama kvaliteetset kohvi ebakvaliteetsest. Kui enamasti mõeldakse kohvist kui kõrbenud maitsega joogist, siis tegelikkuses viitab kõrbemaitse kohvioa kehvale kvaliteedile ja selle üleröstimisele – kõrvetamisega peidetakse tooraine puudujääke. Seevastu kvaliteetne, hästi röstitud kohv maitseb hoopis natuke hapukalt ning sisaldab rohkem lõhna- ja maitsenüansse.

Samuti on oluline teada, et kohviuba oleks õigem jahvatada vahetult enne kohvijoogi valmistamist – hapnik on kohvile suurim vaenlane ning õhuga kokkupuutel kaotab jahvatatud kohviuba kiiresti aroome ja maitseid. Jahvatamiseks

piisab kodustes tingimustes käsijahvatist, mis annab tunduvalt ühtlasema tulemuse kui näiteks nõukogudeaegne kohvijahvati Straume.

Alase sõnul on neile soovitatud, et nad soetaksid oma farmi ja hakkaksid kohviröstimise kõrval ka ise kohvi kasvatama. «See aga paneks meid olukorda, kus peaksime oma saaki müüma ka siis, kui see mõnel aastal hästi ei õnnestu,» selgitas ta. Ta on kindel, et farmerid saavad kohvi kasvatamisega paremini hakkama ning tänu sellele saab ka Coffee People oma klientidele kvaliteetsemaid ube pakkuda. Maitse ja kvaliteedi osas nad järeleandmisi teha ei plaani.

Esimene väljaskäik oma külast: Kolumbia kohvifarmerid Inga Aponte hõimust külastasid Coffee People’i kohviröstlat. Fotol Coffee People’i kaasasutajaHeili Politanov kohvifarmeritega röstlas kohvisid maitsmas.
Esimene väljaskäik oma külast: Kolumbia kohvifarmerid Inga Aponte hõimust külastasid Coffee People’i kohviröstlat. Fotol Coffee People’i kaasasutajaHeili Politanov kohvifarmeritega röstlas kohvisid maitsmas. Foto: Marek Metslaid

Kuhu edasi?

Tänaseks on ettevõte kümme aastat kasvanud ja arenenud ning Coffee People on jõudmas faasi, kus infrastruktuur hakkab valmis saama. „Aga miks seda ainult Eestis hoida?” küsib Alas, vihjates huvile vallutada välisturge. Kuigi Coffee People ekspordib praegu Taani, on soov laieneda ka teistesse Euroopa riikidesse. Tema sõnul on paljud välismaale kolinud eestlased neilt uurinud, kust saab välisriikides nende kohviube osta, sest nende kohviga harjunud ei ole välismaiste tegijate seast veel sobivat leidnud. Kuna hetkel välisriikides edasimüüjad puuduvad, siis tellitaksegi Coffee People’i ube välismaale kastide kaupa. Alase sõnul on aga esimesed sammud ekspordi suunas astutud ning loodetavasti saab varsti ka välismaistele Coffee People’i fännidele mugavamat lahendust pakkuda.

Eestis on Coffee People’il järjest enam kliente ettevõtete seas, kes soovivad ka kontorisse tõeliselt maitsvat kohvi ja mugavat täislahendust kohvi valmistamiseks. «Meil on hea meel, et üha rohkem kontoreid tahab oma töötajatele ja klientidele pakkuda sama maitsvat kohvi, kui saab heast kohvikust,» lisas Alas.

Täna saab Coffee People’i kohvi nautida ka mitmetes toitlustuskohtades üle Eesti, sealhulgas Blenderites, Gourmet Coffee kohvikutes, Surf-cafes, NOPis, Nohikus, Katharinenthali kohvikutes, Cafe More’s, Ristikheina kohvikutes, restoran Juures, Ribes, Hapsal Dietrichis ja mitmel pool mujal.

Foto: Kredex

Jarmo Liiver
KredExi ettevõtlusdivisjoni juht

Coffee People on hea näide täielikust pühendumisest – oma huvile, oma ettevõttele, oma varustajatele ning lõpptarbija võimalikult täiuslikule kohvikogemusele. Ettevõtete tootmise ja tarneahelate jätkusuutlikkuse tagamine ei ole enam erand, vaid saamas normiks ning Coffee People on kahtlemata konkurentidest suure sammu võrra ees. KredEx on taganud erinevaid Coffee People’i kohustusi ning usume, et investeeringud on aidanud ettevõttel saada järjest tugevamaks.

Jätku hoole ja pühendumusega kasvatatud ja röstitud kohvile!

Firma andmed:

  • Ettevõte omanikud: Annar Alas ja Heili Politanov
  • Asukoht: Sära tee 9/1,
  • Peetri alevik, 75312, Rae vald
  • Eelmise aasta käive: 1,12 mln
  • Töötajate arv: 10
Copy
Tagasi üles