Meie oleme Lõuna-Eesti loetavaim ajaleht

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lõuna-Eesti Postimees

Lõuna-Eesti Postimees on oma esimese tegevusaastaga tõusnud Võru, Valga ja Põlva maakonnas kõige loetumaks kohalikuks meediaväljaandeks, mille paberlehte ja veebiväljaannet jälgis värske lugejauuringu kohaselt koguni 106 000 inimest.

Kui Lõuna-Eesti Postimees mullu novembris ilmumist alustas, oli ajalehe paber- ja digilehel 19 000 lugejat, mis jäi toona alla nii Võrumaa Teatajale (28 000 lugejat) kui ka Lõunalehele (44 000 lugejat). Sel nädalal ilmunud Eesti Ajalehtede Liidu tellitud lugejauuringu põhjal on Lõuna-Eesti Postimees aga tõusnud aasta jooksul selles konkurentsis selgeks liidriks.

«Aasta tagasi Lõuna-Eesti Postimehe sündi plaanides seadsime eesmärgiks, et meist peab saama Lõuna-Eesti suurim meedium. Nüüd on see nii,» kinnitas ajalehe vastutav väljaandja Margus Mets. «Meil on paberil ja veebis kokku 106 000 lugejat – rohkem kui Põlva-, Valga- ja Võrumaal elanikke. See näitab, et meid loetakse üle Eesti.»

Faktid on tõepoolest järgmised: kui Lõuna-Eesti Postimehe paber- ja veebiväljaandel oli tänavu sügisel kokku 106 000 lugejat, siis Lõunalehel oli lugejaid sama uuringu kohaselt 78 000 ja Võrumaa Teatajal 56 000.

«Esimene aasta on olnud meile lugeja tundmaõppimise aasta, et leida üles just need teemad, mida lehelt oodatakse ja mida lugeda tahetakse,» ütles Lõuna-Eesti Postimehe peatoimetaja Sirli Homuha. «Lugejate suur arv tõestab, et hingame oma kandi inimestega ühes rütmis ja oleme vastastikku toeks.»

Margus Mets, Lõuna-Eesti Postimehe vastutav väljaandja.
Margus Mets, Lõuna-Eesti Postimehe vastutav väljaandja. Foto: Mihkel Maripuu/Pm/Scanpix Baltics

Esimene paberil ja internetis

Vaadates üldnumbritest kaugemale, siis lugejate lemmik on Lõuna-Eesti Postimees eraldi võttes nii paberlehe lugejate kui ka veebiuudiste jälgijate seas. Lõuna-Eesti Postimehe paberväljaandel oli uuringu põhjal 51 000 lugejat, Lõunalehel 47 000 ja Võrumaa Teatajal 31 000 lugejat.

Internetis jälgis uuringu järgi Lõuna-Eesti Postimeest arvuti vahendusel 54 000 lugejat, samas kui Võrumaa Teatajal ja Lõunalehel oli arvutiekraani taga vaatajaid mõlemal 28 000. Ka mobiiltelefoni ja tahvelarvuti vahendusel oli Lõuna-Eesti Postimehel oluliselt enam lugejaid kui Võrumaa Teatajal ja Lõunalehel.

«Tänu Lõuna-Eesti Postimehe ajakirjanikele on siinne elu varasemast palju paremini kajastatud ka suurel meediamaastikul – Postimehes, raadios, televisioonis,» selgitas Margus Mets. «Oleme põhiline infokanal, kelle kaudu jõuavad siinsed uudised ka Tallinna ja teistesse maakondadesse.»

«Kõik piirkonna tulisemad teemad on saanud Lõuna-Eesti Postimehe veergudel laialdast kajastust,» põhjendas Sirli Homuha lugejamenu. «Leht ühendab kolme maakonna inimesi, toob ka arvamused ja probleemid kolm korda võimsamalt esile. Selline väljaanne meie piirkonnas varem puudus.»

Näiteks tõi ta Valga ja Põlva haigla sünnitusosakonna sulgemise temaatika, mis kajas vastu kogu Eestis. «Valga sünnitusosakonna sulgemist ära hoida ei õnnestunud, kuid Põlvas jäi siiski sünnitamise võimalus alles. Võitleme piirkonnale oluliste väärtuste eest,» lubas Homuha.

Sirli Homuha, Lõuna-Eesti Postimehe peatoimetaja.
Sirli Homuha, Lõuna-Eesti Postimehe peatoimetaja. Foto: Arvo Meeks

Unikaalne toimetus

«Üks Lõuna-Eesti Postimehe edu võti on selle unikaalne toimetus, mis suurt piirkonda arvestades asub hajutatult üle Lõuna-Eesti. Meie loominguline kollektiiv jaguneb nii Valga, Võru, Põlva, Otepää kui ka Tartu vahel, olles nii piirkonnas igal pool oma lugejatele lähedal,» sõnas Homuha.

See tagab ajakirjanike kohalolu elu keskel ning kiireima kohalejõudmise. «Meie veebileht lounapostimees.ee peab olema jätkuvalt see, kes siinsetest uudistest kõige kiiremini ja usaldusväärsemalt teada annab,» rõhutas Margus Mets.

Indrek Sarapuu, MTÜ Põlva Kodanik juhatuse liige, liikumise «Põlva sünnitusosakonna kaitseks» algataja ja üks eestvedajatest

   
   Foto: FOTO: Lõuna-Eesti Postimees

«Lõuna-Eesti Postimehe kõrge lugejate arv on asjade loomulik käik.
Mööduv aasta on olnud murranguline mitmes plaanis: plaanitud oli muu hulgas kahes maakonnas sünnitusosakondade sulgemine haiglate juures.
Põlva puhul sulgejate soovid ei täitunud – saavutasime ajapikenduse vähemalt tuleva aasta lõpuni ja kui hästi läheb, siis pikemaltki. Seda poleks toimunud, kui poleks olnud Lõuna-Eesti Postimeest, kes sai meile peaaegu meediapartneriks. Leht on ju esimene Kagu-Eesti kanal, kellel on kohaliku väljaandena ka reaalne väljund üleriigilisse pressi. Ka kohalikud lehed olid meie teema käsitlemisel tublid, kuid suured ju väikesi ei kuula.
Ka Lõuna-Eesti Postimees võitis sellest võitlusest, sest esmalt jõudis meie sõnum just selle väljaande tegevtoimetaja lauale, nii et kõige värskemaid arenguid said inimesed teada just sealt.
Kodanikuaktivistidena loodame, et ka edaspidistes võitlustes saame jätkuvalt koostööd teha.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles