GALERII: Seto hõbeehted ja tantsupidu tõid omakultuuri preemia

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Värska kultuurikeskuses anti esmaspäeva õhtul üle Anne Vabarna nimelise omakultuuripreemiad, mille tänavu pälvisid sootskad Evar Riitsaar ja Piret Torm-Kriis.

Evar Riitsaart tunnustati tema töö eest traditsiooniliste seto hõbeehete valmistamise oskuse alalhoidmise ja edendamise eest, millele tänavu lisandus veel ka Evar Riitsaare raamat „Sõlekiri“ ja film „Sõle loomise lugu“.

Samuti on lõppeva aasta jooksul olnud Evaril personaalnäitused Tallinnas, Petseris, Võrus ning mujal. Lisaks lõi ta kaasa mitmetel Setomaa ühisnäitustel Pihkvas ja Peterburis.

Piret Torm-Kriisi tunnustati omakultuuri preemiaga suvise I Seto tantsupeo „Kagoss kargasõ“ korraldamise eest, mis tõi Värskasse kokku nii noored kui vanad tantsijad.

Anne Vabarna nimelist kultuurpreemiat annab välja Setomaa vald, varem Värska vald ning nüüdseks on seda tehtud 23 korda.

Tunnustamisõhtule eelnes lauluema mälestamishetk Värska kirikus ja kalmistul. Anne Vabarna sündis uue kalendri järgi 21. detsembril 1877 Võpolsovas, tema loodud on regivärsiline eepos «Peko» ja paariseepos «Neio koolulaul ja Suurõq sajaq». Lauluema suri 7. detsembril 1964.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles