Lavastus eestlastest siin- ja sealpool piiri

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste seas mängivad etenduses Tiina Mälberg ja Toomas Suuman.
Teiste seas mängivad etenduses Tiina Mälberg ja Toomas Suuman. Foto: Siim Vahur/Rakvere Teater

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistas Rakvere Teatris kevadel esietendunud «La h us». Kodu- ja väliseestlastest kõnelev Üllar Saaremäe lavastus on Kanada eestlaste sünnipäevakink Eestile. Lavastus jõuab Otepää kultuurikeskuses publiku ette kolmapäeval, 16. jaanuaril.

«La h us» on Liisi Rohumäe kirjutatud tänapäevane lugu Kanadast ja Eestist, poolõest ja poolvennast, kelle vaka all hoitud perekonnasaladused ja peidetud konfliktid hakkavad kohtudes pinnale tulema. Kuid see, mis välja tuleb, pole ainult nende kahe, vaid kogu Kanada eestlaste lugu, sest nende ümber on virnade viisi arhiivimaterjale ja lugusid, mis tahavad välja pääseda ja räägitud saada.

Teatrikriitik Kärt Devaney on leidnud: «Selle lavastusega on Saaremäe tabanud midagi väga olulist meie rahva loos. Midagi, mis isiklikult puudutab pea kõiki eestlasi. Puudutab iga pere lugu omal kombel ja toob meelde selle ühise loo, mida rahvana endas kanname. Põgenike rahva loo. Ühe vaese ja mahasurutud, ometi nii rikka ja tugeva väikerahva loo. Kodu kaotamise ja taasloomise loo, milles meil kõigil on osa.»

Osades Grete Jürgenson, Tiina Mälberg, Toomas Suuman ja Imre Õunapuu. Seejuures on nii Suuman kui ka Õunapuu pärit Valgamaalt, Suuman on elanud just nimelt Otepääl. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles