Tomi Saluveer: 31 päeva valimisteni

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Kolmandal märtsil toimuvate riigikogu valimiste eelhääletamine ja e-hääletamine algab 21. veebruaril ehk täpselt kuu aja pärast.

Eelmisel nädalal said lõplikult selgeks ka 11. ringkonna (Võru-, Valga- ja Põlvamaa) kandidaadid. Hiljemalt homme registreeritakse nad vabariigi valimiskomisjonis.

Täisnimekirjaga tulid Eestis välja kaheksa erakonda. See on esimene indikaator, mis näitab, kui tõsiseltvõetava poliitilise parteiga on tegemist. Erakonnad, kes pole 125 nime kokku saanud, pole ka varasematel kordadel riigikogusse pääsenud. Täisnimekirja esitasid Erakond Eestimaa Rohelised, Erakond Eesti 200, Isamaa Erakond, Eesti Vabaerakond, Eesti Reformierakond, Eesti Keskerakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond.

On maitse ja veendumuste asi, kas valida erakondi ja poliitikuid tuntuse, kaunite tulevikulubaduste või seniste tegude järgi. Harva analüüsivad valijad põhjalikult parteide valimisprogramme. Kõige halvem on aga, kui valik jäetakse üldse tegemata. Siis pole mõtet hädaldada, kui riigis midagi ei meeldi. Saame järgmiseks neljaks aastaks täpselt sellise riigi, mille väärilised ise oleme.

Täisnimekirjaga tulid Eestis välja kaheksa erakonda.

Piirkonna nr 11 sotside esinumber on kohalik häältemagnet Ivari Padar (53), kes korjas 2015. aasta valimistel 3992 häält. Reformierakondlane Hanno Pevkur (41) sai viimastel valimistel 3816 häält. Keskerakonna esinumber Tarmo Tamm (64) kogus neli aastat tagasi 1721 häält. EKRE esinumber Uno Kaskpeit (61) korjas 1807. Isamaa peasekretär Priit Sibul (40) sai hääli kokku 1491, vabaerakondlane Kaul Nurm (67) kogus 1315 häält ning Eesti 200 purjekat vedav Igor Taro (37) tollel ajal IRL-i ridades 1202 häält. Eestimaa Roheliste uuel esinumbril Inga Raitaril (52) varasem häältesaak puudub.

Peale erakonnaliikmete maksid valimistel osalemiseks 500 euro suuruse kautsjoni Kagu-Eestis kaks üksikkandidaati. Endine tuntud sõudja Tanel Häidkind on kogunud allkirju Lohkva katlamaja laiendamise vastu. Ettevõtja Üllar Kruustik on Valgamaal aga kodanikuaktivist, kes on muu hulgas võidelnud Valga haigla sünnitusosakonna eest. Kahjuks pole taasiseseisvunud Eestis üksikkandidaat kordagi riigikokku pääsenud.

Praegu on omamoodi stand-up-etenduste aeg. Iga väiksemgi küla tahab oma silmaga poliitikuid näha. Võtke nimekirjad ette ja kutsuge enda juurde väitlema. Suure tõenäosusega tulevad nad kõik esinema. Kasutage ära poliitilise meelelahutuse võimalust, järgmist tuleb oodata neli aastat. Pealegi on märts teatrikuu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles