Kohus mõistis riigireeturid süüdi

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohus mõistis kaks meest riigireetmises süüdi.
Harju maakohus mõistis kaks meest riigireetmises süüdi. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Esmaspäeval, 11. veebruaril mõistis Harju maakohus riigireetmises süüdi Deniss Metsavase ja tema isa, Võrust pärit Pjotr Volini. Kokkuleppemenetluses määras Harju maakohus Metsavasele karistuseks 15 aastat ja 6 kuud vangistust ning Pjotr Volinile 6 aastat vangistust.

Kohtuasja arutati kinniseks kuulutatud istungil.

Metsavas ja Volin mõisteti süüdi riigireetmises ja asutusesisese teabe edastamises välisriigile. Reeturid abistasid Venemaa Föderatsiooni Relvajõudude Kindralstaabi Peavalitsust (GRU) Eesti-vastase vägivallata tegevusega ning kogusid ja edastasid GRUle Eesti riigisaladusi, salastatud välisteavet ja asutusesisest teavet.

Metsavas pani riigivastased kuriteod toime enam kui 10 aasta jooksul, Volini tegevus kestis ligikaudu poole vähem, samuti oli tema roll sisuliselt oluliselt väiksem. Enamik kahjustada saanud teabest oli Eesti riigisaladusega kaetud info ning asutusesisene teave. Peamiselt leidis Metsavase ja Volini ebaseaduslik tegevus aset Eestis ja Venemaal. Info üleandmiseks kasutati sidekanaleid kui ka vahetuid kohtumisi ning selle eest said süüdimõistetud ka tasu.

Volin mõisteti süüdi ka tulirelva laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ja tsiviilkäibes keelatud tulirelva laskemoona ebaseaduslikus käitlemises.

Kriminaalmenetlust juhtiv riigiprokurör Inna Ombleri sõnul on riigivastaste süütegude menetlemine prokuratuuri prioriteet. "Riigivastaste kuritegude puhul on tõendite kogumine ja menetlemine väga spetsiifiline. Käesolevas kriminaalasjas kogutud tõendid sisaldasid Eesti riigisaladust ja salastatud välisteavet, mistõttu oli igati mõistlik lahendada kriminaalasi kokkuleppemenetluses."

Kaitsepolitsei peadirektori Arnold Sinisalu kinnitusel peame suutma Eesti-vastast luuramist nii ennetada kui ka tõkestada ning riigireeturite tabamisel ka nende süüd tõendama.

"Olgu käesolev juhtum koos varasematega kahtlejatele selge sõnum: Vene eriteenistuste huviorbiiti sattudes on mõistlikum sellest ise meile rääkima tulla," sõnas Sinisalu. "Selge, et värbamist ja salajast kaastöötajat püüavad vastased kõigi varjata, aga varem või hiljem jõuame neile jälile."

Tänasel pressikonverentsil Tallinnas ütles Ombler, et Volin etendas tegudes, mille eest mehed süüdi mõisteti, pigem poega abistavat ja sidemehe rolli. "Volin oli pigem kuller, kes Metsavase hangitud infot üle piiri toimetas," täpsustas Sinisalu.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtis riigiprokuratuur ja viis läbi kaitsepolitseiamet.

Koos ülaltoodud riigireeturitega on kaitsepolitsei 2008. aastast tabanud kuus riigireeturit ja 11 Venemaa eriteenistuse kasuks Eesti riigivastase kuriteo toime pannud inimest. Kõik nad on prokuratuuri juhtimisel kohtu alla antud ning kohus on nad süüdi mõistnud.

Pjotr Volin on pärit Võrust. 1970. aastal lõpetas ta Võru 2. keskkooli, kus töötas tema isa.

Pjotr Volini isast Oktrev Volinist on põgusalt juttu ajalehes Nõukogude Õpetaja 22. septembril 1979. Sealt võib lugeda, et Võru 2. keskkoolis sõjandusõpetajana töötav Oktrev Volin oli eesti partisanide reservis ning kuulus seejärel 1944. aasta augustis Lõuna-Eestisse saabunud operatiivgrupi koosseisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles