Alkoholi müügipiiranguteni on jäänud aega napilt üle kolme kuu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muudatused puudutavad kõiki Eestis alkoholi jaemüügiga tegelevaid ettevõtteid.
Muudatused puudutavad kõiki Eestis alkoholi jaemüügiga tegelevaid ettevõtteid. Foto: Margus Ansu

Juunist jõustuvad piirangud, mis kohustavad paigutama alkohoolsed joogid kaupluses teistest kaupadest eraldi ning piirama alkoholi nähtavust väljastpoolt müügikohta.

Muudatuste eesmärk on vähendada ennekõike laste ja alkoholisõltlaste vältimatut kokkupuudet alkoholiga.

«Toote asukoht müügisaalis mõjutab oluliselt selle läbimüüki. Alkoholisõltlastel võib ainuüksi tuttava alkohoolse toote nägemine põhjustada tungi alkoholi juua. Seetõttu on oluline muuta alkohol poodides silmaga vähem nähtavaks, et just eriti alkoholitarvitamise häirega inimesed saaksid poes käia nii, et neid ei suunataks esmatarbekaupade ostmisel alkoholiriiulite vahelt läbi,» ütles sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Triinu Täht.

Ta lisas, et muudatused puudutavad kõiki Eestis alkoholi jaemüügiga tegelevaid ettevõtteid. Oluline osa suurematest kauplustest on vajalikud ümberkorraldused teinud, teistel on selleks veel mõni kuu aega.

Muudatuse järgi ei tohi alkoholi väljapanek olla märgatavalt nähtav ka ülejäänud müügisaalist, välja arvatud juhul, kui nõuete täitmine ei ole müügisaali suurust arvestades mõistlikult teostatav.

Tervise arengu instituudi hinnangul on Eestis ligi kolmandik täiskasvanud elanikkonnast alkoholi liigtarvitajad. Nende seas on 50 000-60 000 inimest, kes alkoholist sõltuvuses.

2018. aastast on politseil võimalus teha testoste, et kontrollida alkoholi kättesaadavust alaealistele. 2018. aasta juunist jõustusid piirangud, millega keelustati täielikult alkoholi välireklaam ja reklaam sotsiaalmeedias ning piirati veelgi alkoholireklaami televisioonis, raadios ja ajakirjades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles