Valga võib saada Euroopas eeskujuks

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peale Bloombergi pühendas kaksiklinnale palju tähelepanu sel nädalal ka Postimees. Pildil Valga-Valka piiril Valga vallavanem Margus Lepik (vasakul) ja Valka kihelkonnaduuma esimees Vents-Armands Krauklis.
Peale Bloombergi pühendas kaksiklinnale palju tähelepanu sel nädalal ka Postimees. Pildil Valga-Valka piiril Valga vallavanem Margus Lepik (vasakul) ja Valka kihelkonnaduuma esimees Vents-Armands Krauklis. Foto: Joakim Klementi/Eesti Meedia

USA äri- ja majandusuudiste portaal Bloomberg kirjutas olukorrast Valgas ja Valkas, kus lätlased kolivad suuremate sotsiaaltoetuste tõttu Eesti poolele. Eesti kogemus võib väljaande sõnul olla eeskujuks teistele oma rahvaarvu kasvatamisel.

Ajakirjanikud Aaron Eglitis ja Ott Ummelas kirjutavad Bloombergis, et väike ja üsna tavalise väljanägemisega kaksiklinnake võib selgitada nii mõndagi Balti regiooni rändekäitumises.

Väljaanne märgib, et Valga lätlasest elanike arv on viimase nelja aastaga kasvanud 50 protsenti. Esiteks on Eestis kõrgemad palgad. Aga rolli mängivad ka sotsiaaltoetused. See võib olla otsustav faktor nendele Ida-Euroopa riikidele, kes tahavad oma elanikke rikkamatest riikidest tagasi meelitada.

Valka kihelkonnaduuma esimees Vents Armands Krauklis ütles, et esimese rändelaine taga olid kõrgemad palgad ja parem meditsiin, teisel sotsiaaltoetused. «Kui Eesti tõstis lapsetoetusi, said inimesed aru, et lastega peredel tasub end Valga poolele registreerida.»

Eesti võib teistele eeskujuks olla, märgib väljaanne. Meie rändesaldo Soomega muutus 2017. aastal esimest korda positiivseks alates 2004. aastast. Näiteks Bulgaarias aga ähvardab rahvaarv kukkuda Teise maailmasõja järgsele tasemele ning Poola püüab elanikke tagasi saada heldete peretoetustega.

Krauklis aga ütles, et uks tuleb avada rohkematele välistöölistele. Võimalustena mainis ta ukrainlasi ja valgevenelasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles