Pensionärist valija: täitsa hullumaja, mis Eestis on! (8)

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepis elav pensionär Vaike ütles, et kuigi ta on kõikidel valimistel käinud ja oma hääle andnud, pole elu paremaks läinud.
Kanepis elav pensionär Vaike ütles, et kuigi ta on kõikidel valimistel käinud ja oma hääle andnud, pole elu paremaks läinud. Foto: Maarius Suviste / Lõuna-Eesti Postimees
Kanepis elav pensionär Vaike on kindel, et valimas tuleb käia, sest: «Kui mina ei vali, valivad nemad ise!»

Täna kella 9 paiku tegi Vaike Põlvamaal Kanepi vallamajas asuvas valimisjaoskonnas oma valiku ära. Mis erakonna või maailmavaate poolt ta on, seda ta ei ütle. «Kas see, kellele hääle andsin, saab sisse või ei saa, ei tea ma ette öelda,» ütles ta. «Mina kogu aeg ühtemoodi valinud ei ole. Olen nii valinud, et üks kord ühtemoodi, teine kord teistmoodi.»

«Mida ma ikka Eesti elust arvan?!» viis Vaike jutu tänasele eluolule Eestis. «Väga halb asi on: pensionäridele pannakse ikka väga vähe pensioni juurde. Ütle, mis pensionitõus see aprillist on? Aga kuidas me tegelikult elame? Kõik pean maksma: elekter, küte, süüa tahan, rohud vaja osta...»

Vaike ütles, et kuigi ta on kõikidel valimistel käinud ja oma hääle andnud, pole olukord paremaks läinud. «Mida?! Et kas on paremaks läinud?! Mitte paremaks, vaid hullemaks! Ma ütlen kohe ausalt: aina hullemaks läheb,» tunnistas Vaike. Vaatamata sellele käib ta valimas. «Tuleb käia.»

Vaikel on edasi öelda oluline sõnum tulevastele riigikogulastele. «Endal rahakott juba täis, teine olgu siis loll – täpselt nii ma ütlengi. Kui te olete seal riigikogus, siis kuulge: võtke palun mõistusega. Te saate seal oi kui palju palka! Aga vaeste inimeste peale ei mõtle keegi. Kes on pensionärid, kes on haiged.... Mitte midagi ei mõelda meie peale. Täitsa hullumaja, mis Eestis on?!» ütles ta. «Aga noh, mida sa teed – tuleb elada nii, nagu saab. Ja seda ma ütlen ka, et Tallinnas on üks elu ja mujal on teine elu.»

Vaikel on sõnum edasi öelda ka presidendile. «Kui mina saaksin minna presidendiga rääkima, siis ütleksin talle: teie saate tohutult palka, teie saate kõike, aga mina, aga meie, pensionärid... Mõelge ka meie peale, taevaisa!» soovis ta.

Ühes on Vaike veel veendunud: «Kui valimised ära on, siis on hinnatõus nii suur, et oi-oi. Siis ei saa enam mitte midagi.»

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles