Euroala kasvuprognoos langes pea poole võrra

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stipendiumi suurus on 600 eurot.
Stipendiumi suurus on 600 eurot. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) langetas euroala tänavuse majanduskasvu prognoosi 0,8 protsendipunkti võrra ühele protsendile.

Maailma majanduskasvu väljavaadet langetati kaubanduspingetele ja poliitilisele ebakindlusele viidates 3,3 protsendile, varem oodatud 3,5 protsendilt.

Rikastest riikidest koosnev OECD hoiatas, et majanduskasvu ohustavad veel ka Hiina majanduse aeglustumine ja võimaliku leppeta Brexiti tagajärjed.

"Kõrge poliitiline ebakindlus, jätkuvad kaubanduspinged ja äri- ja tarbijausalduse vähenemine panustavad aeglustumisse," teatas OECD majandusväljavaate vaheraportis.

Kasvuprognoosi langetati pea kõigi riikide puhul. Eriti kannatas euroala, mille kasvuprognoos langetati 1,8 protsendilt ühele protsendile.

Euroopa suurima majanduse Saksamaa kasvuprognoosi kärbiti poole võrra 0,7 protsendile, samas kui Itaaliale oodatakse nüüd 0,9 protsendise kasvu asemel 0,2 protsendist langust.

OECD teatas, et kahe viimase riigi väljavaate langus on seotud "võrdlemisi kõrgema haavatavusega globaalse kaubanduse aeglustumise ees".

Prantsusmaa kasvuprognoosi langetati 0,2 protsendipunkti võrra 1,3 protsendile.

Ühendkuningriigi väljavaate langetas OECD 0,8 protsendile varem oodatud 1,4 protsendilt. Samas märkis organisatsioon, et see tugineb eeldusel, et Brexit saab teoks sujuvalt. Leppeta Brexiti korral oleks väljavaade oluliselt nigelam.

"OECD analüüs viitab, et kui WTO reeglite jõustumisel kerkivad kahe majanduse vahele tariifid, vähendaks see Ühendkuningriigi SKP-d kahe aastaga umbes kaks protsenti," teatas OECD.

Samuti hoiatas Majandusarengu ja Koostöö Organisatsioon, et leppeta Brexiti tõttu kannaksid kahju ka teised Euroopa majandused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles