Eelpidu viib pärimuslainele

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Setod esinemas eelmisel Eestis toimunud Baltica festivalil 2016. aastal Moostes. FOTO: Aivo Põlluäär
Setod esinemas eelmisel Eestis toimunud Baltica festivalil 2016. aastal Moostes. FOTO: Aivo Põlluäär Foto: Aivo Põlluäär

Laupäeval saab Mooste Folgikojas teoks Baltikumi suurima pärimuspeo Baltica Põlvamaa eelpidu. Peol astuvad üles Põlvamaa folkloori- ja pärimusrühmad kavadega, millega nad ka mai lõpus ja juuni alguses toimuval Baltical üles astuda soovivad.

Peol astuvad üles folklooriansambel Käokirjas, Kõivokõsõ, Madara leelokoor, Kadri Lepassoni rahvakandleõpilased Aia Rikka ja Romet Nõmme, Toomas Ojasaare lõõtsaõpilased. Pärimuspeo perenaine on Triinu Laan

Lisaks toimub ühislaulmine ja väike õpituba Põlvamaa erilisematest rahvalauludest Urmas Kalla juhendamisel ja Eesti Folkloorinõukogu rahvakandlemängijate raamatu «100 Eesti rahvakandlemängijat ja meistrit» tutvustus. Peo lõpetab ühistantsimine Mooste Rahvamuusikakooli pillimängijate saatel.

Mooste Folgikoda on Baltica eelpeoks tore koht seepärast, et eelmisel Baltica festivalil toimus seal Baltica maapäev.

Baltica on ainuke folkloorifestival, mis keskendub folkloori ajaloolistele vormidele, tõstes esile meie rikkaliku pärimuse ehedad, stiliseerimata ja seadmata vormid ja väärtused, mida need endas kannavad. Baltica tunnus on autentne sisu, pärimuse erinevate vormide, nagu näiteks laul, tants, pillimäng, kombed, sidumine ning folkloorirühmade ja üksikesitajate üle-eestiline kaasatus.

Baltimaade suurim ühine pärimuspidu Baltica toimub Eestis käesoleval aastal 29. maist 2. juunini, peakontsert toimub 31. mai õhtul Tallinnas Raekoja platsil ja 31. maist 2. juunini on Tornide Väljakule Tallinna Vanalinna Päevadega seoses püstitatud pärimusküla ja toimuvad kontserdid.

Esimene Baltica festival toimus 1987. aastal Leedus, teine 1988. aastal Lätimaal ja kolmas 1989. aastal Eestis. Festival toimub igal aastal, Balti riigid korraldavad seda kordamööda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles