Politsei loobub paberkandjal dokumendifotode vastuvõtmisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uutel ID-kaartidel, mille väljastamist alustati detsembrist, on värvifotod.
Sander Ilvest/Eesti Meedia/scanpix
Uutel ID-kaartidel, mille väljastamist alustati detsembrist, on värvifotod. Sander Ilvest/Eesti Meedia/scanpix Foto: Sander Ilvest / Postimees

Siseministeeriumi kavandatava muudatuse kohaselt tuleb isikut tõendavate dokumente taotlemisel politseile edastada foto vaid digitaalsel kujul. Paberil fotot saaks politseile esitada vaid põhjendatud erandjuhul. Eelnõu seletuskirja kohaselt tuleneb muudatus fotole seatud kõrgematest kvaliteedinõuetest, kuna uuele ID-kaardile kantakse foto turvaelemendina.

Politsei- ja piirivalveamet on sõlminud lepingu uue dokumenditootjaga ning uutel ID-kaartidel, mille väljastamist alustati detsembrist, on värvifotod. ID-kaartide tootmistehnoloogia eeldab fotolt aga kõrget kvaliteeti, mis paberfoto puhul ei ole võimalik.

Samas näeb eelnõu ette, et inimesel säilib põhjendatud juhul siiski võimalus esitada politseile paberfoto. Asjaolude põhjendatust hindab dokumendi väljaandja. Paberfoto puhul on oluline, et selle skannimisel oleks võimalik saavutada minimaalsetele nõuetele vastav digitaalne foto.

Ka sätestab eelnõu, et inimene ei tohi fotole olla jäädvustatud pea- või näokaunistusega.

Eelnõu näev veel ette, et fotol peab selgelt nähtaval olema silma vikerkest. Praegu kehtivas määruses on nimetatud silma võrkkesta, ent dokumendifotol ei ole võimalik seda kuvada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles