Sakslased kipuvad keelatud kohas end jäädvustama

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Eesti idapiir. 
Eesti idapiir. Foto: Arved Breidaks

Eelmise nädala teisel poolel oli idapiiri valvavate piirivalvuritele töörohke. Avastati nii ebaseaduslikke riigis viibijaid, keelatud esemeid kui ka piiriposti juures ennast jäädvustada soovijaid.

Neljapäeva varahommikul kella 6 ajal peeti Luhamaa piiripunktis Eestist lahkumisel kinni 24-aastane Venemaa Föderatsiooni kodanik, kes oli viibinud Schengeni viisaruumis 4 päeva seadusliku aluseta, neist ühe päeva Eesti Vabariigis. Mehele määrati kiirmenetluses rahatrahv ning ta saadeti riigist välja.

Kella 10 ajal peeti Koidula piiripunktis Eestist lahkumisel kinni 57-aastane Valgevene Vabariigi kodanik, kes oli viibinud Schengeni viisaruumis lubatud 90 päeva asemel 130 päeva. Mehele määrati rikkumise eest 40-eurone rahatrahv, talle tehti ettekirjutus riigist lahkumiseks ning ta saadeti riigist välja.

Keskpäeval kontrolliti Luhamaa piiripunktis Läti numbrimärgiga sõiduautot Renault, kust avastati elektrišokirelv. Masinast leitud külmrelv võeti mehelt ära, talle koostati väärteoprotokoll ning seejärel lubati mehel riigist lahkuda.

Reedel kella 12.45 tõkestati Luhamaa piiripunktis Eestisse sisenemine 34-aastasel Venemaa Föderatsiooni kodanikul, kellel puudusid asjakohased dokumendid, mis õigustaksid reisi eesmärki ja tingimusi. Mehele väljastati sisenemiskeeld ning ta saadeti tagasi Venemaa Föderatsiooni.

Kella 16.20 tuvastasid piirivalvurid valveseadmetega Setomaa vallas piiriäärsel alal kahe inimese liikumise. Patrulli kohale jõudes inimesi enam piiriposti juures ei olnud, kuid lähistel peeti kinni sõiduauto, millega piiritsoonis käinud isikud liikusid. Piiritsoonis liikunud toimetati piirivalvekordonisse, kus neile määrati piiriribal ebaseadusliku viibimise eest rahalised karistused kogusummas 180  eurot.

Südaööl kontrollisid piiriametnikud Koidula piiripunktis Venemaa numbrimärgiga sõidukit Opel, kust avastasid kumminuia, mille omamine ja kasutamine on relvaseadusest tulenevalt tsiviilkäibes keelatud. Mees keelatud esemega anti menetlustoiminguteks üle tolliametnikele.

Laupäeval kella 1.20 ajal peeti Luhamaa piiripunktis Eestist lahkumisel kinni 64-aastane Venemaa Föderatsiooni kodanik, kes oli viibinud Schengeni viisaruumis 2 päeva seadusliku aluseta, neist ühe päeva Eesti Vabariigis. Pärast esmaseid menetlustoiminguid lubati naisel riigist lahkuda.

Kella 3.50 ajal kontrolliti Koidula piiripunktis Eestist lahkumisel Kasahstanis registreeritud sõiduautot Toyota Previa, mida juhtis 43-aastane Kasahstani Vabariigi kodanik. Sõiduki täiendaval kontrollimisel avastas piirivalvur, et sõiduki VIN-koodi oli muudetud ja identifitseerimisplaati võltsitud. Sõiduk paigutati täiendavaks ekspertiisiks piiripunkti territooriumile ning isik lahkus Venemaa Föderatsiooni.

Kella 4.05 paiku kontrollisid piirivalvurid Luhamaa piiripunktis Venemaa kodanikku, kel puudus seaduslik alus Eestisse siseneda. Kuna mehel puudus viisa või elamisluba, vormistati talle riiki sisenemise keeld ning ta saadeti tagasi Venemaale.

Kella 15 ajal tõkestati Luhamaa piiripunktis Eestisse sisenemine 70-aastasel Venemaa Föderatsiooni kodanikul, kellel puudusid asjakohased dokumendid, mis õigustaksid reisi eesmärki ja tingimusi. Eakale mehele väljastati sisenemiskeeld ning ta saadeti tagasi Venemaa Föderatsiooni.

Kella 16 paiku avastasid Saatse kordoni piirivalvurid piiriäärsel alal ühe inimese liikumise. Sündmuskohale reageerinud piirivalvepatrull pidas piiriribal liikunud 52-aastase Saksamaa kodaniku kinni ning toimetas ta menetlustoiminguteks kordonisse. Kiirmenetluses määrati mehele 100-eurone rahatrahv. Samuti selgitati, miks piirirežiimialas viibida ei tohi, kuidas ajutine kontrolljoon kulgeb ning millised hoiatusmärgid annavad märku keelatud tsooni jõudmisest.

Pühapäeval kella 12.30 ajal tõkestati Koidula piiripunktis Eestisse sisenemine 62-aastasel Venemaa Föderatsiooni kodanikul, kellel puudusid asjakohased dokumendid, mis õigustaksid reisi eesmärki ja tingimusi. Mehele väljastati sisenemiskeeld ning ta saadeti tagasi Venemaa Föderatsiooni.

Kella 14.20 ajal kontrolliti Luhamaa piiripunktis Vene numbrimärgiga sõiduautot Hyundai, kust avastati elektrišokirelv. Mees ühes tsiviilkäibes keelatud esemega anti menetlustoiminguteks üle tolliametnikele.

Samuti avastasid piirivalvurid pühapäeval Setomaa vallas piiriäärsel alal, et kaks inimest rikkusid piirirežiimi. Rikkumine pandi toime põhjusel, et piiripostidega pilti teha. Piirivalvurid tabasid piiririkkujad Sesniki küla lähistelt, kui nad olid end oma sõiduautoga minekule sättinud. Sõidukis olid 1961. aastal sündinud naine ja 1953. aastal sündinud mees: Saksamaa kodanikud, kes olid varasemalt ebaseaduslikult piiriribal viibinud. Naine ja mees toimetati Saatse kordonisse, kus neile määrati rahatrahvid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles