VIDEOLUGU: Värska järvemuda võiks asendada valuvaigisteid

Arved Breidaks
, reporter
Copy

Värska sanatooriumis esitleti reedel värskelt valminud uuringut, mis andis teadusliku kinnituse juba ammusele arvamusele, et Värska järvemudal on olemas raviomadused lihaspingete ja liigesevalu vastu. Nende hädadega kimpus inimestel võiks mudaravi edaspidi asendada valuvaigisteid.

«Uuring tõestas seda, et Värska raviveevannid ja ravimuda langetavad päris kenasti luulihaskonna valude taset ja lihaspinget inimestel, kes töötavad sundasendis või teevad suure pingutusega füüsilist tööd,» rääkis taastusraviarst Varje-Riin Tuulik, kes Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledžis nii Värska kui Haapsalu ravimudaga katseid tegi.

Uuringusse kaasati 64 tööealist inimest, kellele pakuti kahe nädala jooksul ravimuda ja mineraalvanne ning mõõdeti nende valutaset ja lihaspinget enne ja peale raviseanssi ning ka kolm nädalat pärast ravitsüklit.

«Nende andmete baasil saime päris tõepärased tulemused, et muutused on olemas, muutused on positiivsed, inimeste valutase on langenud ja lihaspinge näitab langustendentsi,» kinnitas Tuulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles