Tomi Saluveer: 1758 tulemust

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Just nii palju tulemusi näitab internetiotsing, kui sisestada sõnapaar «Lätiga võrreldes» või «võrreldes Lätiga». Laulu- ja tantsupeo suurepärased emotsioonid näitasid aga, et meil pole põhjust end pidevalt naabritega võrrelda. Sada tuhat inimest ühel suurel platsil andsid tugeva tunde, et meil on võimu.

Lätlastega võrdleme alkoholi, kütuse ja ehitusmaterjalide hindu. Samas käivad lätlased Eestis tööl, sest siin makstakse rohkem ja korrektselt. Peale selle lõputu aktsiisivaidlus. Milleks, kelle jaoks? Lõunaeestlasi on raske lohutada, et Eesti hinnatase ongi kõrgem kui Lätis.

Kuid Läti pole ainus, kellega ennast võrrelda tahame. Kõik teavad, et Venemaalt saab odavamalt tubakatooteid, viina, kütust, ravimeid. Teistpidi võrdleme oma palku Soome ja Rootsi palkadega, mis palju kõrgemad, ise ägame aga pigem tööjõupuuduse käes. Vaid mõni päev tagasi tabati Võrust ebaseaduslikule tööle võetud ukrainlased.

Tegelikult elamegi paljudest paremat elu. Jõukuse peamiseks näitajaks peetakse riikide sisemajanduse koguprodukti (SKP), millega mõõdetakse riikide majandustegevuse tulemusi. Oleme elanike ostujõu järgi ees nii Portugalist, Poolast, Lätist, Ungarist, Kreekast, Türgist kui ka Rumeeniast ja Bulgaariast.

Tegelikult elamegi paljudest paremat elu.

Võiksime lõpetada hädaldamise ja enda võrdlemise teiste riikidega ning elada oma suurepärast Eesti elu. Meil on riik, kuhu enam eestlasi plaanib tagasi tulla. Ja kui teatud hinnad ongi Eestis kallimad, siis hinnavahest koguvad rikkust sageli meie oma tootjad või teenusepakkujad. Nii toetame Eesti ettevõtlust.

Ühelgi teisel riigil ei ole sellist rahvast liitvat üritust nagu laulu- ja tantsupidu. 1988. aastal oli Eestimaa Laulul väidetavalt 300 000 inimest, seekord tõmmati joon alla 100 000 juures ja pileteid platsil olijate ohutuse huvides enam ei müüdud.

Nägin isegi aia taga seisvaid inimesi, kes suursündmusele ei pääsenud, kuid laulupeoelamusest ilma jääda ei tahtnud. Suurpeo pääsmed muutusid ühel hetkel defitsiidiks. Ka selles hakati võrdlema – et kuidas 31 aastat tagasi mahtus ja nüüd enam mitte. Ajad on lihtsalt muutunud ja igasugune võrdlemine tundub 130 Lõuna-Eesti kollektiivi esinemist ja rõõmu nähes peo järel kohatu.

Juba Tammsaare Andres ja Pearu olid pidevalt naabrisõjas. Ja selline eestlaslik vastandumine ning naabriga võrdlemine on kandunud läbi aastasadade. Olgu siis võrdlusobjekt paremini rohitud peenramaa, uus auto, lõunamaa reis, Lätis odavam õllepudeli hind või Soome-Rootsi palgad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles