Video: vaata, kuidas Pihkva karu Proša end Tallinna loomaaias sisse elab (11)

Copy
Pihkva karu Tallinna loomaaias
Pihkva karu Tallinna loomaaias Foto: Madis Leivits / Keskkonnaamet

Täna öösel kella kahe paiku tabasid veterinaararst ja jahimehed ühe Valgamaal ringi liikunud Pihkva karudest, isakaru Proša. 

Noort isakaru Prošat on üritatud tabada juba poolteist nädalat, mille kestel on öösiti valves olnud nii veterinaararst kui ka jahimehed. Ööl vastu tänast tuligi kella ühe paiku kõne karu askelduste kohta Valgamaal asuva Kulli küla taluõuel. 

Tegemist oli karu jaoks tuttava paigaga, sealsamas taluõuel oli ta varemgi prügikaste noolimas käinud.

«Öösel kella ühe paiku tuli kohalikult elanikult info, et karu on seal nähtud," rääkis looma uinutanud Valgamaa jahimees Andres Balodis Lõuna-Eesti Postimehele. Balodis selgitas, et juba tee peal jõuti looma jälgedele ja kuna oli arvata, et mõmmik seegi kord prügikaste puistama asub, jäädi nende lähedusse valvesse. Õige pea ilmuski loom nähtavale.

Kuigi loom inimeste lähenedes jooksu pistis, õnnestus kolmel jälitajal talle järgneda ja Balodis suutis pimedusest hoolimata karu ka uinutipüssist tabada.

«Mulle tehti spetsiaalne volitus, et võin igal ajal seda püssi kasutada. Muidu peaks keskkonnaametnik sellisel puhul alati kaasas olema,» sõnas Balodis.

Keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo juhataja Aimar Rakko selgitas, et kuna karu inimest väga ei peljanud, sai talle lähedale hiilida ja uinutipüssiga uinutiports kohe ära teha.

Pärast uinutipüssi lasku marssis karu natuke edasi, krabas ühe prügikoti endaga kaasa ning jäi peagi maja lähistele magama.

«See oli kõige kriitilisem moment kogu uinutamise juures. Kui ta oleks hakanud suure ehmatuse peale kuhugi metsa jooksma, siis ei oleks enam täpselt teadnud, kuhu ta läks ja kas uinuti pani ta täielikult magama või on ta pooluimane ja võib rünnata,» kirjeldas Rakko karujahi katsumusi. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles