Kosovo ja Serbia – koos Euroopa Liitu? (1)

Copy
Saksamaa peab Serbia liitumist võimalikuks vaid siis, kui Serbia tunnustab Kosovot suveräänse riigina.Pildil on Kosovo president Hashim Thaçi (vasakul), Saksamaa liidukantsler Angela Merkel (keskel) ja Serbia president Aleksandar Vučić (paremal).
Saksamaa peab Serbia liitumist võimalikuks vaid siis, kui Serbia tunnustab Kosovot suveräänse riigina.Pildil on Kosovo president Hashim Thaçi (vasakul), Saksamaa liidukantsler Angela Merkel (keskel) ja Serbia president Aleksandar Vučić (paremal). Foto: VASSIL DONEV / REUTERS / Scanpix

Eile kutsusid lääneriigid üles Kosovot ja Serbiat jätkama dialoogi ning lõpetama tegevusi, mis takistavad normaalseid suhteid. Kahe riigi vahelised erimeelsused on kestnud aastakümneid, samal ajal kui reformid Euroopa Liitu pääsemiseks on aeglustunud.

Saksamaa, Itaalia, Ühendkuningriik, Prantsusmaa ja Ameerika Ühendriigid kutsusid eilses ühisavalduses Kosovot ja Serbiat taasalustama läbirääkimisi suhete normaliseerimiseks. «Status quo takistab arenguid Kosovo ja Serbia teel Euroopa Liitu ning ei ole lihtsalt jätkusuutlik,» ütlesid viis NATO liikmesriiki ühisavalduses.

Viis riiki kutsusid pooli üles esmalt eemaldama takistusi, mis dialoogi pidamist takistavad. «Kosovo jaoks tähendab see Serbiale kehtestatud tollimaksudest loobumist. Serbia jaoks tähendab see Kosovo mittetunnustamise kampaania lõpetamist,» öeldi ühisavalduses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles