Kodukohvikud panid Setumaa külad kihama

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Aedu talus Tääglovas jagus sagimist kogu päevaks.
Aedu talus Tääglovas jagus sagimist kogu päevaks. Foto: Arved Breidaks

Setumaa sadakonna kilomeetri pikkusel külade vööl avas laupäeval väravad ühtekokku 14 kodukohvikut, kus koduste suupistete manu võis kuulata pererahva lugusid, tutvuda talueluga ning mõistagi kuulata leelotamist.

«Oleme algusest peale kaasa löönud,» rääkis Küllätüväs asuva 143-aastase Rikka Ivvani talu perenaine Sirge Andreson. «Turismitalu me ei ole ja iga päev meie juurde külla tulla ei saa, aga kuna elame sellises vägevas talus, siis aeg-ajalt teeme õueväravad lahti.»

Rikka Ivvani talukohviku menüü põhi on Andresoni sõnul juba mitu aastat olnud mahe toortatar. «Kuna meil naabrimees Pai Vello kasvatab igasugu mahevilju ja muu hulgas ka tatart, oleme nende pere eeskujul hakanud rohkem toortatart kasutama ja püüdnud gluteeni toitudest välja jätta,» selgitas perenaine. «Lisaks toortatrale on menüüs muidugi ka lammas ja kolmandana on jõudsalt esile kerkimas kohalik must sõstar.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles