Muuseumisse jõudis 100-aastane mootorratas (1)

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Wandereri mootorratas on Jawa eelkäija.
Wandereri mootorratas on Jawa eelkäija. Foto: Maanteemuuseum

Maanteemuuseumi õuele veeres Eesti ilmselt vanim sõidukorras mootorratas Wanderer. Väärika kaherattalise omanik andis masina muuseumile paariks aastaks hoiule ja ilmarahvale näha.

Ilmselt oli Wanderer meil vähe levinud, sest 1928. aastal oli neid Tallinnas vaid kolm. Muuseumis oleva mootorratta omanik ja taastaja on A. Koop, kelle andmetel jõudis ratas Eestisse ilmselt Esimese maailmasõja ajal koos Saksa okupatsioonivägedega. Praeguse omaniku kätte sattus ratas üle kolmekümne aasta tagasi osadeks lammutatuna.

Et ühtki eeskuju käepärast ei olnud, tuli mootorratas ise kokku panna ja puuduolevad varuosad mujalt kokku otsida (näiteks pasuna taastamisel on kasutatud klistiiripumpa). Seega on tegemist ühe vanema sõitva mootorrattaga Eestis, mis meie teedel kihutanud juba üle saja aasta ja praegugi töökorras.

7. septembril, kui muuseum tähistab vanavanemate päeva käigus Jawa mootorratta 90. sünnipäeva, esitletakse ka juubilari väärikat eelkäijat. Auväärse koha leiab ratas masinahallis, olles seal vanim eksponaat. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles